Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаТОП новини

Българската аграрна камара иска информация от МЗХ за размера на земеделските земи с променено предназначение за изграждане на фотоволтаици

Мораториумът върху смяната на предназначението на общински и държавни земеделски земи в промишлени е належащ, смята Симеон Караколев – съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). На пресконференция в пресклуба на БТА във Велико Търново той изрази задоволство, че най-после се е намерила политическа партия, която да внесе в деловодството на Народното събрание проекторешение за мораториум върху промяна на предназначението на държавни и общински земеделски земи, на които се изграждат фотоволтаични паркове.

Караколев посочи, че асоциацията, която е част от Българската аграрна камара е изпратила сигнал до Върховната административна прокуратура за промените в предназначението на земеделските земи, откъдето е получила отговор, че това не е престъпление, а по-скоро държавнически проблем. Причината е, че няма кой да вземе отношение по казуса как дадена община решава да изземе от животновъдите общински пасища, общинският съвет да промени предназначението им и те, вече със статут на промишлени, да бъдат предоставени на предприемач за изграждане на фотоволтаици. Организацията е получила множество сигнали за подобни решения, възлизащи на над 30 хиляди декари.

За да се установи реалната ситуация от камарата са изпратили запитване до Министерството на земеделието по Закона за достъп до информация, колко преписки от подобен характер са одобрени и колко изчакват. “На места такива държавни и общински имоти се дават за 30 години на концесия, а някъде се продават”, добави Караколев.

Темата ще бъде коментирана и на първото общо събрание на Българската аграрна камара, което ще се състои на 8 май в Арбанаси.

Източник: БТА

Снимка: Марина Петрова, БТА

Подобни публикации

Back to top button