Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПолитикаПрепоръчани

Без имена на лесбийки в актовете за раждане

Италия премахва имената на майките лесбийки от актовете за раждане на деца

Северният италиански град Падуа започна да премахва имената на небиологичните гей майки от актовете за раждане на децата им съгласно ново законодателство, прието от правителството на премиера Джорджа Мелони, което е “традиционното семейство на първо място”, предаде Асошиейтед прес.

Тези актове за раждане принадлежат на 33 деца на италианки, които са претърпели изкуствено осеменяване в чужбина и след това са регистрирали децата си при лявоцентристкото правителство на града, ръководено от Серджо Джордани, през 2017 г.

Прокуратурата в Падуа потвърди пред CNN, че към четвъртък 27 майки са били отстранени от 27 акта за раждане.

Джордани дойде на власт с обещанието да премахне традиционните обозначения “майка” и “баща” в актовете за раждане, но това беше отменено, когато правителството на Мелони нареди на местните власти да спрат да регистрират децата на родители от един и същи пол с двете им имена.

Друг протест на Rainbow Families в Торино през април.

Мярката означава, че само биологичният родител на дете може да бъде посочен в акт за раждане.

Сурогатното майчинство е незаконно в Италия, а гей браковете не са легализирани. Тъй като еднополовите връзки не са признати в закона, небиологичният родител трябва да направи специален случай за законно осиновяване на детето си.

Мярката също така спира мъжете в еднополови отношения да регистрират раждането на детето си с имената на двамата бащи. Вместо това те трябва да изберат един, който да бъде законният баща.

“Няма дискриминация срещу децата”, заяви министърът на семейството Евгения Рокела пред парламента, когато представи законопроекта през юни, обяснявайки, че децата на гей двойки ще имат достъп до училище и медицински услуги точно като тези, които имат само един жив родител.

Ефектът от този ход е да се ограничат определени права за нерегистрирания родител и изисква от тях да имат разрешение за извършване на ежедневни семейни задачи, като например да вземат детето от училище или да използват обществени услуги от тяхно име.

Местният клон на ЛГБТ кампанийната група Rainbow Family Association започна официален протест.

“Тези актове за раждане не са нарушили нито един закон, откакто бяха подписани в законодателен вакуум, който сега оставя децата ни в неопределеност”, се казва в изявление на групата, когато първите сертификати бяха анулирани през юни.

“Молим децата ни да не са нищо друго освен граждани, напълно защитени, и семействата ни да не бъдат унищожени от политическата воля на правителството да наложи единен семеен модел”.

През март правителството на Мелони също въведе законодателство за разширяване на националната забрана за сурогатно майчинство за двойки, които използват такива услуги в чужбина. Ако той бъде приет, всеки, който наруши закона, може да бъде осъден на две години затвор и глоба от над 1 милион долара.

Законът все още не е обсъден в парламента и е критикуван, че е насочен конкретно към еднополовите двойки, но ще обхване и хетеросексуалните двойки, които използват услуги за сурогатно майчинство в чужбина.

Мелони води сериозна кампания с анти-ЛГБТ билет и от встъпването си в длъжност през октомври е гласовита за желанието си да гарантира, че “всички бебета се раждат от мъж и жена”.

Падуа е първият град в Италия, който със задна дата анулира актовете за раждане, но правозащитни организации са загрижени, че други региони, особено тези, контролирани от десноцентристки правителства, ще последват примера.

В края на юни около 300 жени участваха в седяща стачка пред двореца на правосъдието в Падуа, след като държавен прокурор в града заяви, че актовете за раждане на 33 деца, родени от лесбийски двойки, не са законни.

В мирен протест жените издигнаха плакати с лозунги като: “Учителката ни научи, че всички сме еднакви. Учителят ти не те ли научи?”

Източник: CNN

Подобни публикации

Back to top button