Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини

Безработицата расте

Регистрираната безработица в страната е 5,2% през юли, което е с 0,2 процентни пункта повече спрямо юни, отчете Агенцията по заетостта

Равнище на регистрираната безработица в страната от 5,2% отчита през юли административната статистика на Агенция по заетостта (АЗ). Така в разгара на летния сезон през месеца се наблюдава леко повишение на безработицата от 0,2 процентни пункта спрямо предходния юни, съобщиха от АЗ.

Агенция по заетостта отчита съответно и ръст в броя на регистрираните безработни в бюрата по труда. В края на месец юли те са общо 147 596, което е с 5086 лица повече от месец юни.

През юли се засилва и активността за регистрация в бюрата по труда. Регистрирани са нови 21 512 безработни. Те са с 1937 повече от предходния месец и с 1150 повече спрямо регистрираните през юли 2022 г. Други 597 души от групите на търсещите работа заети, учащите и пенсионерите също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца, макар че при тази група се наблюдава намаление спрямо предходния месец с 21% на търсенето на услугите на агенцията. Увеличава се и броят на активираните през юли неактивни лица на пазара на труда. В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, за месеца активираните са общо 4166.

При броя на започналите работа през юли административната статистика на Агенция по заетостта отчита намаление – през месеца те са 10 212 при отчетени 14 176 през юни. Работа с подкрепата на бюрата по труда са намерили 379 пенсионери, учащи и заети. Най-голям е делът на започналите работа в сектора на преработваща промишленост – 21,2%, следват тези в търговията – 12,7%,  хотелиерството и ресторантьорството – 7,5%, държавното управление – 6,4%, строителството и селското стопанство с по 5,5%, и други. Близо 780 безработни са започнали работа през месеца в страни от ЕС с посредничеството на Агенция по заетостта.

689 безработни от рисковите групи са намерили своята трудова реализация чрез субсидирани работни места – 220 по програми и мерки за заетост и 469 – по схеми на Програма „Развитие на човешките ресурси”. 184 безработни и заети са включени в различни обучения, а 223 души са завършили започнатото през предходни месеци обучение, като са придобили нова професия или ключова компетентност.

През месеца в бюрата по труда са заявени 9026 свободни работни места на първичния пазар, при 11 325 през юни 2023 г. В реалната икономика най-много свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (25,1%), образованието (18,3%), търговията (11,1%), следват държавното управление (8,6%), хотелиерството и ресторантьорството (7,8%) и административните и спомагателните дейности (6,1%).

Най-търсените от бизнеса професии през юли са: преподаватели; персонал, полагащ грижи за хората; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; продавачи; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; водачи на МПС и подвижни съоръжения; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и др., отбелязват от АЗ.

От началото на годината до края на юли 6049 души са потърсили работа по време на общо проведените 35 борси, съобщиха миналата седмица за БТА от АЗ. Над 406 работодатели са участвали на форумите, а обявените свободни работни места са били 5282.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button