Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

БОЕЦ предаде Асен Василев и Даниел Лорер на прокуратурата заради съмнителни имотни сделки

Василев нарича разследването "скалъпена история" и допусна, че името му е замесено злонамерено

Гражданското сдружение БОЕЦ сезира прокуратурата по повод информация на разследващия сайт Bird.bg за съмнителни имотни сделки, свързвани с водещи политици от “Продължаваме промяната”.

По закон прокуратурата е длъжна най-малкото да провери публично изнесените данни преди да реши дали да образува досъдебно производство.

“Прави впечатление и новаторският подход на политиците от Промяната, в сравнение с техните коалиционни партньори от ГЕРБ. Докато при ГЕРБ имахме добре отработена схема за купуване на евтини имоти на данъчна оценка, за да не се показват недекларирани доходи, при Промяната имаме продажби на имоти на рекордни цени, от които намирисва на насрещна престация за корупционни услуги”, коментира Bird.bg.

Според БОЕЦ срещу Василев и Лорер има данни, които създават съмнение за “корупция, имотни, данъчни и финансови престъпления“.

Гражданската организация изисква от прокуратурата да “извърши незабавно задълбочена и всеобхватна проверка в рамките на наказателно производство на представените данни”.

“Да се разследват и данните за схемата за умишлено избягване на плащане на задължения и фалит на фирмата „СТВ Консълтинг“ чрез предварителна продажба на активите на тази фирма на компанията на Арнаудова „Интелигенти Трафик Системи“ АД“, се казва в цитирания от БОЕЦ сигнал.

За какво става дума

Дружество, принадлежало в миналото на съпредседателя на “Продължаваме промяната” и настоящ финансов министър Асен Василев, е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 млн. лв. Три месеца преди това то продава имотите си за над 3 млн. лв. и така американецът остава ощетен. Това сочи разследаване на сайта “BIRD.bg”, публикувано на 10 януари.

Според изданието купувач е бизнесдамата Станислава Арнаудова, чието друго дружество от 2019 г. посредничи между държавата и гражданите при закупуването на винетки със 7% комисионна. Едновременно Aрнаудова в лично качество придобива и апартамент на депутата от “Продължаваме промяната” Даниел Лорер, намиращ се на същия адрес. Цената, която Лорер получава, е поне четири пъти по-висока, отколкото цената на придобиване година по-рано, а това според авторите на разследването създава съмнение за корупционни отношения между двамата.

Два дни по-късно и след като темата беше повдигната от парламентарната трибуна, Василев и Лорер заявиха, че в сделката няма нищо нередно.

Потърсен от “Дневник”, Даниел Лорер заяви следното: “Както самата покупка на апартамент в сградата от моя страна, която е надлежно декларирана тогава, така и продажбата, която беше осъществена, ще бъде надлежно декларирана тази година. Това, което мога да кажа е, че ние (той и съпругата му – бел. ред.) закупихме тогава имота, ремонтирахме го основно, живяхме в него и го продадохме сега заедно с всичката мебелировка на върха на имотния пазар след инфлацията на цена, която е реална за абсолютния център на София. На всички спекулации защо купувачът е този, който се занимава с винетки, мога да кажа, че единственото общо, което аз имам с винетките е, че си купувам всяка година за моята кола”.

Депутатът допълни, че Арнаудова е била купувачът, предложил най-изгодна цена за имота и затова се е възползвал от шанса да го продаде. Обясни, че в момента “Продължаваме промяната” не разполага с партийна централа, защото се изнесла изцяло от помещенията на ул. “Чаталджа” 3.

Привечер с позиция във “Фейсбук” излезе и Василев, който нарича разследването “скалъпена история” и допусна, че името му е замесено злонамерено (публикацията му четете в края на текста).

Публикацията на “Бърд” беше коментирана от парламентарната трибуна след като по време на блиц контрола председателят на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов поиска от премиера Николай Денков да коментира информацията, обвинявайки Василев в притежание на офшорна компания. Премиерът отговори, че не знае дали има сигнал за закононарушение и посъветва Йорданов да се обърне с въпроси към Василев.

Какво гласи разследването

Според информацията на “Бърд” на 29 декември 2023 г. Марио Иванов Сотиров, управител и настоящ собственик на “СТВ Консълтинг” ЕООД подава в Търговския регистър молба до съда за обявяване на дружеството в несъстоятелност. Като причина се посочва, че на 17.11.2023 г. американският гражданин Себастиян Бретшнайдер е получил от съда обезпечителна заповед за над 5 млн. лв. (5 013 317.86), издадена на негово име, и е наложил запор на сметките.

Според публикацията претенциите на Бретшнайдер към други активи на фирмата обаче са неутрализирани два месеца по-рано, тъй като на 7 септември 2023 г. “СТВ Консълтинг” е продала дворното място и пет имота в сграда на ул. “Чаталджа” 3 в София, за близо 3 млн. лв. Три месеца по-късно фалира, а парите от плащането според “Бърд” “се изпаряват” вместо да бъдат използвани за погасяване на задълженията към Бретшнайдер.

На въпросния адрес се помещаваше партийната централа на “Продължаваме промяната”, а от публичната информация в търговския регистър се вижда, че “СТВ Консълтинг” е собственост на Асен Василев до 13.05.2021 г. Ден по-рано той е назначен за служебен министър на финансите в първия кабинет на Стефан Янев.

Американецът успява да блокира само 561 790 лв., пише “Бърд”.

Изданието определя Марио Сотиров като “дългогодишен приближен” на Асен Василев и управител на “СТВ Холдингс” ЕООД и “СТВ България” ЕООД – и двете собственост на офшорната компания “Акселберт” (Akselbert Ltd), регистрирана на Британските Вирджински острови. То се позовава на своя предишна публикация, според която компанията е собственост на министъра на финансите.

Купувач на имотите на “Чаталджа 3” е дружеството “СИ Трейдинг 2016”, собственост на Станислава Арнаудова. Тя е мажоритарен собственик и във фирмата “Интелигентни Трафик Системи” АД. През 2019 г. изданието “Капитал” написа, че още докато на власт в агенция “Пътна инфраструктура” е вече бившият й ръководител Светослав Глосов, агенцията сключва интересен договор, с който по неясна процедура избира един-единствен разпространител на винетки на системата BGToll, а именно “Интелигентни трафик системи”.

Компанията се превръща в частен монополист на пазара, прибирайки комисиона от 7% от всяка продадена винетка, а това според изданието ощетява държавата с 17 до 23 млн. лева годишно.

Арнаудова в лично качество е купувачът и на апартамента на Лорер, намиращ се в същата сграда, според разследването на “Бърд”. Двете сделки стават в един ден.

Имотът на Лорер е купен от “СТВ Консълтинг” за 351 950 лв. през април 2022 г. На 07.09.2023 г. Лорер продава имота за 1 858 038.50 лв. Той е деклариран на последните два реда в таблицата с имоти във финалната му декларация като министър, пише “Бърд” като публикува документите.

Изданието заключава, че се наблюдават “продажби на имоти на рекордни цени, от които намирисва на насрещна престация за корупционни услуги”.

Въпрос на морал или не

Темата за имотните сделки стана повод за политически нападки и в пленарната зала. По време на редовния блиц контрол, в който депутатите задават въпроси на премиера и вицепремиера, Тошко Йорданов от “Има такъв народ” цитира части от разследването и посочи, че също познава помещенията на “Чаталджа” 3, тъй като и той е ходил е там, когато двете формации бяха в коалиция. Според него Асен Василев има офшорна компания и затова се обърна към премиера Николай Денков с призив “да провери вицето си и това морално ли е?”.

Премиерът отговори, че не знае дали има сигнал за закононарушение и посъветва Йорданов да се обърне към съответните органи.
“Дали е морално, аз мога да съдя само, когато бъдат предоставени съответните въпроси и отговори от финансовия министър. С подхвърлени реплики не може да се обсъжда дали нещо е законосъобразно или морално”, заяви Денков.

Йорданов обаче не се отказа и нарече Денков “хлъзгав”, защото не отговаря конкретно на въпроса му.

В атаката към Денков и Василев се включи и независимият депутат Радостин Василев (бивш депутат от “Има такъв народ” и “Продължаваме промяната – Демократична България”). Той заподозря министъра на финансите в целенасочен фалит на фирмата си и призова от трибуната прокуратурата да се самосезира. Министърът-председателят препоръча:

“Питайте финансовия министър, аз не съм му майка или баща. Докато няма ясни причини да се каже, че този човек е нарушил закона, няма какво да се обсъжда по него”, заяви Денков.

Премиерът напомни, че именно неговото правителство е увеличило конкуренцията в търговията с винетки, допускайки още компании в тази дейност.

Междувременно след споровете по темата в парламента “Продължаваме промяната – Демократична България” внесоха законопроект за промяна на комисионната, която получават фирмите, продаващи винетки – от 7% на 3%.

Привечер финансовият министър Асен Василев описа подробно действията на компанията, в която е бил съсобственик в миналото. Според неговите обяснения сградата на ул. “Чаталджа” 3 е купена от фирма “СТВ Консълтинг” ЕООД през 2019 г. за изграждане на офис на компанията. Покупката е извършена с банков кредит в размер на 2.9 млн. лв. , който включва цената на имота (по оценка на банката) и средства за пълна реконструкция на сградата, разяснява Василев. Добавя, че реконструкцията е завършена през 2021 г. като през месец май на същата година той е излязъл от дружеството.

По информация от настоящия собственик на фирмата (която е и публична в Имотния регистър), офис сградата е продадена на 7 септември 2023 за 3.1 млн. лв., пише Василев. Със средства от сделката е погасен остатъкът от кредита за ипотеката на сградата в размер на 2.46 млн. лв., добавя той и посочва, че това може да се провери в Кредитния регистър. Твърди, че сделката е извършена през брокерска агенция на пазарна цена и плащането е по банков път.

“Не само, че не познавам купувача, но и смятам за абсурдно и злонамерено замесването на името ми в скалъпена история за нещо, което се случва две години и половина след като съм излязъл от фирмата.
По повод купувача, ако БЪРД беше истинска разследваща медия, щеше да установи, че лицензът на въпросния купувач на сградата за ТОЛ-системата е издаден през 2019 г., когато въобще не съм бил в политиката”, пише Василев.

Източник: Епицентър

Подобни публикации

Back to top button