Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Декодиране на Китай: ЕС и Китай се насочват към предизвикателна среща на върха

С наближаването на срещата на върха ЕС-Китай Пекин и Брюксел търсят начини да си сътрудничат въпреки съперничеството си.

Напрежението преди срещата на върха между ЕС и Китай в Пекин следващата седмица е ясно видимо само като погледнем продажбите на електрически автомобили – китайските автомобили изглежда завладяват световния пазар по същия начин, както сешоарите и пералните машини преди 20 години. Те могат да бъдат закупени по целия свят и изтласкват някога недосегаеми гиганти за производство на автомобили от Европа, Япония и САЩ.

Китайските власти са щастливи да отбележат, че страната им сега е най-големият производител на електрически автомобили в света. Техните данни показват, че китайските компании са изнесли повече от половин милион електрически превозни средства през първата половина на 2023 г., отбелязвайки 160% ръст в сравнение със същия период на миналата година.

И, подобно на китайските сешоари, автомобилите му също са евтини. Твърде евтино, според шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

“Глобалните пазари сега са наводнени с по-евтини китайски електрически автомобили”, каза тя през септември. “А цената им се поддържа изкуствено ниска от огромни държавни субсидии. Това изкривява нашия пазар.”

За да се противопостави на това, Фон дер Лайен обяви, че ЕС започва разследване на китайските държавни субсидии. Този ход беше заклеймен от китайските власти като “чист протекционизъм”.

Мечтаят да продават китайски коли в Германия

“В момента има 26 китайски производители на електрически автомобили, които планират да навлязат на германския пазар до 2025 г.”, казва Бенд Дипенсейфен от консултантската фирма KPMG. “Дори и при малък брой единици, това би означавало, че пазарният дял на германските производители трябва и ще спадне”.

Ключът към напредъка на Китай са неговите батерии, казва Дипенсейфен за ДВ. Според класацията, съставена от Bloomberg New Energy Finance (NEF) по световните вериги за доставка на литиево-йонни батерии, Китай води в света. Най-големите производители на батерии са китайци.

“Китай има достъп до суровини и може да се похвали с най-големите производствени възможности и потребителски пазар”, каза Дипенсейфен.

ЕС строи огради

Новината, че ЕС проучва китайските държавни субсидии, е само отражение на по-широка, системна конкуренция между Брюксел и Пекин. През 2020 г. ЕС въведе механизъм за скрининг на преките чуждестранни инвестиции и спирането им, ако се прецени, че има риск за безопасността или обществеността. Тази основна цел на това правило беше да затрудни китайските инвеститори да получат достъп до критичната инфраструктура на страните от ЕС.

По-рано тази година Урсула фон дер Лайен също призова за скрининг на европейските инвестиции в Китай.

“Трябва да гарантираме, че капиталът, опитът и знанията на нашите компании не се използват за повишаване на военните и разузнавателните способности на тези, които също са системни съперници”, каза тя през март.

Китай вижда Европа като “музей и търговски център”

ЕС, със своите 27 членки, е търговски партньор номер едно на Китай, като всяка минута се търгуват около един милион долара. Търговският баланс между Китай и ЕС достигна близо 850 милиарда долара (780 милиарда евро) през 2022 година. Между Китай и САЩ тя е била 690 млрд.

Брюксел официално определя Китай като “партньор за сътрудничество и преговори, икономически конкурент и системен съперник”. Тази позиция беше възприета и от германското правителство, докато разгръщаше стратегията си за Китай през лятото на 2023 г.

На свой ред Китай вижда Европа “като музей и търговски център… където китайските компании могат да купят всичко”, смята политологът Аксел Беркофски от университета “Павия” в Италия.

Пекин ще трябва да промени възгледа си за Европа, казва той за ДВ, и да спре да я възприема като “слаба средна сила, която ще се поклони [на Китай], за да продава повече автомобили и машини”, допълва той.

Беркофски вижда действията по отношение на китайските субсидии като сигнал за ново европейско доверие.

“ЕС не е най-силният актьор, когато става въпрос за геополитика”, каза той. “Въпреки това Европейската комисия има известна тежест, когато става въпрос за търговска политика и инвестиционна политика и може да се разглежда като основна сила”.

Охлаждащи връзки

Умората на ЕС от Китай не спира до започването на разследвания и професии на съперничество. През 2021 г. Европейската комисия замрази Всеобхватното споразумение за инвестиции между ЕС и Китай (CAI) заради дипломатическото напрежение с Пекин, включително потисничеството на уйгурите в Синцзян.

Може ли зимната среща на върха в Пекин да доведе до дипломатическо размразяване? Тази седмица заместник-министърът на външните работи на Китай Сун Вейдун говори за разбиране на “основните интереси” и от двете страни. Но изглежда, че основните интереси на Китай и ЕС са много различни и че политиката все още хвърля дълга сянка върху търговията.

“Декодиране на Китай” е поредица на DW, която разглежда китайските позиции и аргументи по актуални международни въпроси от критична германска и европейска гледна точка.

Тази статия е преведена от немски.

Автор: Данг Юан

Източник: Дойче веле

Подобни публикации

Back to top button