Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Десетки германски екстремисти са заминали да се бият за Русия в Украйна

Десетки екстремисти от Германия са заминали за зоната на военните действия в Украйна от началото на руската инвазия, съобщава ДПА, позовавайки се на в. “Велт”.

По данни на вътрешното министерство на Германия органите за сигурност са регистрирали заминаването на 61 души, “свързани с екстремизъм или политически мотивирани престъпления”.

При 39 души е имало действителни признаци, че са напуснали страната “с намерение да участват във военни действия”. От тях 27 са били проруски, а 12 – проукраински настроени.

Сред установената група лица, заминали за Украйна, отчетливо преобладават тези, за които властите имат конкретни данни, че са участвали във военните действия.

Сред тях има както десни, така и леви екстремисти. Властите обаче класифицират повечето като “повлияни от чужда идеология”.

Разбивка на конкретни групи обаче не е възможна поради липса на данни.

Говорител на германското министерство на правосъдието уточни, че по принцип участието в бойни действия в Украйна не е наказуемо, стига лицата “да не действат като наемници, а като членове на редовните въоръжени сили или еквивалентни доброволчески корпуси и милиции”. Това обаче не ги предпазва от разследване за евентуални военни престъпления.

Федералната прокуратура не е пожелала да коментира дали се водят съответни производства срещу бойци, напуснали страната.

Експертът по външна политика на опозиционните Християндемократи (ХДС) Родерих Кизеветер разкритикува сдържаността на държавното обвинение.

“Индивиди, които доброволно се присъединяват към руските въоръжени сили или терористични групи, за да участват в нахлуването в Украйна, трябва да бъдат преследвани след завръщането си в Германия”, категоричен бе той и посочи, че трябва да се приеме, че тези бойци “системно са участвали във военни престъпления и нарушения на човешките права”.

За News.bg

Подобни публикации

Back to top button