Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Политика
Популярно

Ердоган заяви, че очаква да спечели предстоящия на 28 май втори тур на президентските избори

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че очаква да спечели предстоящия на 28 май втори тур на президентските избори и e започнал подготовка за него. Това съобщи турският държавен глава в профила си в Туитър.

Борихме се упорито на първия тур, без провокации, без да обръщаме внимание на натиска, без да се отчайваме, без да се предаваме пред трудностите. Вече започнахме подготовката за 28 май. Сега е време да постигнем още по-голяма победа от постигнатата на 14 май, посочи Ердоган.

Турция очаква от нас да служим, да изпълняваме задълженията си, нашият народ очаква от нас да постигнем целите му. Пострадалите от земетресенията очакват от нас да излекуваме раните им възможно най-скоро. С Божията помощ ще направим така, че 28 май да се превърне в предвестник на „Века на Турция“. Разчитам на вас, каза турският лидер.

Той отбеляза още, че вторият тур на изборите ще се проведе на 28 май – ден след 63-ата годишнина от преврата на 27 май 1960 г.

Ние сме съюз (Републиканският алианс – бел. авт.), който дава приоритет на националната воля и любовта в служба на страната и народа. Можем да се отблагодарим на народа си, който досега ни е защитавал и се е противопоставял на танковете, когато е било необходимо, само като продължим да работим още по-усилено, посочи Ердоган.

На 27 май 1960 г. в Турция е извършен първият държавен преврат след провъзгласяването на Турската република през 1923 г. Той е извършен от група офицери, които не се подчиняват на заповедите на своите командири и успяват да свалят правителството на Аднан Мендерес. По това време властите се опитват да подобрят влошаващото се икономическо положение на страната и да разрешат социалните и политическите ѝ проблеми. Желанието на Мендерес да се сближи със СССР също е будело недоволство. По време на настоящата предизборна кампания Ердоган многократно споменава този период от историята на страната, като отбелязва антидемократичния характер на случилото се.

На първия тур действащият турски президент спечели 49,5 процента от гласовете, а лидерът на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу – 44,89 процента.

За победа на първи тур кандидатът трябваше да спечели 50 процента плюс един глас.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button