Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаТОП новини
Популярно

Френската бизнес общност в Пекин приветства речта на Еманюел Макрон

Настроението сред пътуващите с президента Еманюел Макрон френски бизнесмени е предпазливо оптимистично относно постпандемичното размразяване на търговските перспективи с Китай, предаде Ройтерс. Някои от тях отхвърлят призивите на отделни страни, начело със САЩ, за “отделяне” от Пекин.

Макрон пътува за Китай с 50-членна делегация от водещи бизнес лидери начело с главните изпълнителни директори на “Еърбъс” (Airbus), “Алстом” (Alstom) и Е Де Еф (EDF). Това предизвика съмнения у някои дипломати, че визитата може да подкопае посланието за твърдост, което Западът иска да изпрати на фона на все по-голямото напрежение между Пекин и Вашингтон.

В градините на френското посолство, където Макрон се срещна вчера вечерта с френската общност, отхвърлянето от страна на френския президент на така наречената “неизбежна спирала” на напрежение, която би могла да доведе до прекъсване на връзките с Китай, бе широко приветствано.

“Много добре е, че президентът дойде. Това показва пред китайските власти, че бизнес общността е подкрепена от него”, заяви пред Ройтерс Тиери дьо ла Тур д‘‘Артез, председател на френската група за битова техника Ес Е Бе (SEB).

“Хората не познават добре страната и много от нещата, които се говорят, не са истина”, заяви той. “Не мисля, че американците искат мнението ни, когато пътуват за Китай, така че е много добре за Франция да се занимава със своите дела и да носи отговорност за тях”,  добави той.

Компанията му, която продава уок тигани, блендери и уреди за готвене на ориз с името “Супор” (Supor), е лидер  в сегмента на малките кухненски уреди в Китай, каза още той.

Някои коментатори критикуваха мащаба на бизнес делегацията, която придружава Макрон при посещението му в Китай.

“Три четвърти от делегацията са бизнес лидери: първата и основна цел е да се подпишат договори”, написа в “Туитър” Рафаел Глюксман, евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите преди посещението на Макрон.

“Сега, когато дебатът в Европа се фокусира върху самоубийствената зависимост от Китай и китайската намеса подобно послание е неуместно”, каза той.

На въпрос на Ройтерс дали има противоречие между призива на европейските лидери да се избегне риска в отношенията с Китай и мащабната му бизнес офанзива, самият Макрон отхвърли този аргумент.

“Стратегическата автономност не означава икономическа зависимост”, заяви Макрон след речта си в посолството.

Франция бе предпазлива и не позволи стратегическите й телекомуникационни оператори и доставчици на електроенергия да попаднат под неевропейска собственост, но все още има бизнес оператори в сектори, където националната сигурност не е поставена под риск, като селското стопанство, коментира Макрон.

“Има разлика между премахване на риска и отделяне”, обясни той.

Да се работи в Китай все още представлява предизвикателство за френския бизнес, заявиха френски емигранти в Китай.

“Те ни притискат за трансфер на технологии, а ние отказваме. Това е игра на котки и мишки, но все още успяваме да направим големи неща”, каза пред Ройтерс инженер работещ в Пекин по аерокосмическата компания “Сафран” (Safran).

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button