Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ПолитикаТОП новини

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ изработват обща законодателна програма за първата пленарна сесия

Заедно изработваме законодателна програма за първата сесия на Народното събрание, която да бъде обвързана с избора на председател на парламента. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС по време на съвместен брифинг с Христо Иванов и Николай Денков. Десислава Атанасова обясни, че въпросната законодателна програма включва най-важните законопроекти, свързани с приемането на България в Шенген, членството в еврозоната, Плана за възстановяване и устойчивост. Имаме готовност в екипи и работни групи, съставът на които уточнихме днес, до вторник да са готови с няколко от приоритетните закони, каза Атанасова.

Тя съобщи, че ръководител на работната група от страна на ГЕРБ-СДС е Росен Желязков, който е и номинацията на ГЕРБ за председател на парламента, а от страна на коалицията ПП-ДБ е Николай Денков.

Всички разбираме колко е важно България да има редовно правителство, каза Атанасова. Тя бе категорична, че без редовно правителство и в условията на предстояща кампания, популизмът ще вземе връх при евентуално обсъждане на бюджет. Ние от коалиция ГЕРБ-СДС сме убедени, че единственият начин България да излезе от политическата, икономическата, социалната криза – е чрез стабилно правителство и стабилно мнозинство, което да стои зад него. Дали ще има правителство, с кой мандат ще бъде то, зависи от усилията на всички нас, посочи Атанасова.

По думите ѝ работата на работните групи ще декларира, че е намерено разумното сътрудничество и ще бъдат приети основни промени, свързани с правосъдната реформа, засягащи Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), Наказателно процесуалния кодек, домашното насилие.

Започнахме разговор и за конституционна реформа, защото ние сме убедени, че дълбока реформа на правосъдната система, би могла да се реализира единствено и само чрез конституционна реформа, добави Атанасова.

Тя припомни, че именно затова в предходния парламент е била създадена комисията по конституционни въпроси. Някои от парламентарните групи имат проекти за изменение и допълнение на Конституцията. Предлагаме в тази комисия отново да започне такова обсъждане и да търсим вече конституционно мнозинство в рамките на 49-ото НС, каза Атанасова.

Десислава Атанасова съобщи, че в сряда въпросната обща законодателната програма за текущата сесия на българския парламент ще бъде предложена пред целия председателски съвет. По думите ѝ тогава следва да бъде избран председател на НС, така че то да започне да функционира.

На въпрос има ли натиск “за брак” с коалицията на ПП-ДБ от страна на посолството на САЩ, Атанасова коментира, че никой не говори за семейна имуществена общност по време на тези разговори.

Ние единствено си поставяме за цел Народното събрание да избере свой председател, да избере заместник-председателите, да има своята законодателна програма, която е важна за България.  Всяка от парламентарните групи демонстрира вчера различен подход и аз се радвам, че имаме възможност за диалог, защото само преди месеци това не беше възможно, добави тя.

Едно Народно събрание има три основни задачи – да приема закони, да излъчи правителство, третото да приеме бюджет, защото държавата все още няма бюджет за тази година, заяви Николай Денков, ръководител на работната група от ПП-ДБ.

Той припомни, че предходния парламент не е изпълнил нито една от тези три задачи. Това, което се опитваме да направим сега, е да изпълним максимума, който е възможен в тази конфигурация.

Затова ние не обсъждаме съвместно правителство, всякакви опити да се внуши, че това е тема на разговорите, са несъстоятелни, заяви Денков. Той открои различие по въпроса с бюджета. “Ние трябва да приемем бюджет”, посочи Денков. По думите му обвързването на редовното правителство с приемането на бюджет би било грешка, предвид рисковете, пред които би могла да се изправи държавата.

Росен Желязков, ръководител на работната група от ГЕРБ-СДС също посочи, че не е обсъждан въпросът за изпълнителната власт и за избора на председател на Народното събрание. Това НС започна сякаш като миналото, но има доста по-различен нюанс. Много е възможно тази малка крачка, която е направена, да стане един голям скок към връщане корените на българския парламентаризъм, може обаче да се окаже и недостатъчна за крачката, която трябва да извървим след това, коментира Желязков.

За да има пълноценно връщане към парламентарното управление, каквато е политическата цел, това не може да стане без излъчване на правителство, посочи съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов. Той  уточни, че днешните разговори не са опит да се намери сечение в  посока кабинет.

Всеки от нас е поел ангажименти към избирателите си и ще трябва в рамките на тях, при спазването им, да търсим възможност да рестартираме парламентарната република, подчерта Иванов.  Сега договорката била единствено за задължителните задачи, които трябва да се случат, и минималните парламентарни механизми, които да бъдат стартирани, като се започне с уточняването на необходимия минимум от големи национални задачи, по които има съгласие. Опитваме се да ги поставим за основа, за да стартираме парламента поне за една сесия и да създадем предпоставка за изграждане след това на определено съгласие за формулата, около която би могъл да бъде подкрепен изборът на председател на Народното събрание, за да заработи и да се пристъпи към излъчване на правна, бюджетна и на конституционна комисии, обясни Христо Иванов. Дали ще можем да направим втори и трети стъпки е нещо, което към момента никой от нас не може да каже, коментира той.

Съпредседателят на ДБ обясни още, че не е завършил процесът на разговорите за излъчване и подкрепа на председател на Народното събрание, на масата стои темата за някакъв формат на редуване или друга формула, но това ще се обсъжда другата седмица.

На въпрос Иванов категорично отрече да има натиск отвън да бъде съставено правителство. Трудността на процеса е най-сигурното доказателство, че тук не става въпрос за някакви кукли на конци, които някой може да ръководи, изтъкна той.

Източник: БТА

Снимка: Теодора Цанева

Подобни публикации

Back to top button