Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ПолитикаПрепоръчани

Германия призова за намаляване на напрежението около Тайван

Правителството на Германия призова да бъдат положени усилия за намаляване на напрежението около Тайван, след като министърката на външните работи Аналена Бербок пристигна днес в Китай за разговори на високо равнище, предаде Асошиейтед прес.

Преди броени дни Китайската народна република (КНР) проведе военни учения близо до самоуправляващия се остров, за който твърди, че е нейна територия.

Бербок пристигна днес в крайбрежния град Тянцзин в североизточната част на Китай. Утре германската външна министърка ще се срещне в столицата Пекин с китайския си колега Цин Ган. В събота тя ще разговаря с най-високопоставения представител на Китай по външнополитическите въпроси Ван И.

Бербок ще обсъди ситуацията около Тайван и войната в Украйна, както и въпроса за човешките права, казаха от германското министерство на външните работи.

КНР изпрати бойни кораби и изтребители близо до острова през уикенда след срещата миналата сряда в Калифорния между председателя на Камарата на представителите в САЩ Кевин Маккарти и тайванската президентка Цай Ингвен.

“Заплашителните военни демонстрации” увеличават “риска от нежелани военни конфронтации”, каза вчера в Берлин говорителката на германското външно министерство Андреа Сасе. “По тази причина се обръщаме към всички партньори в региона и работим с всички наши международни партньори, за да допринесем за деескалация на конфликта в Тайванския проток”, добави Сасе.

Тайван с отделя от континентален Китай през 1949 г., когато националистите бягат на острова след поражението си от комунистите в гражданската война. Комунистическата КНР казва, че Тайван е нейна територия и ще си върне контрола над острова, ако се наложи и със сила.

Европейските правителства са особено обезпокоени за натиска, който Китай оказва върху Тайван – глобален високотехнологичен център и важен търговски партньор.

Всички европейски правителства освен Ватикана имат дипломатически отношения с Китай, а не с Тайван, но поддържат неофициални търговски връзки и с острова. Европейски депутати посетиха наскоро Тайван и разговаряха с Цай, за да изразят подкрепата си пред лицето на китайската заплаха.

По въпроса за Украйна Бербок каза в изявление, публикувано от нейното министерство, че интересът на Германия за пълно прекратяване на войната в Украйна е на първо място в дневния ред на посещението й.

“Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН Китай носи специална отговорност за световния мир”, подчерта тя.

Берлин подкрепя силно Украйна във войната, докато Пекин обвинява САЩ и НАТО за разпалването на конфликта. Търговията и инвестициите между двете остават силни, но Германия е все по-притеснена от все по-силното влияние на Китай в нейната икономика.

Германия разпореди нова оценка на сигурността във връзка с намерението на китайската компания “Коско” да придобие дял от една четвърт от контейнерния терминал в Хамбург. Много членове на правителството на канцлера Олаф Шолц разкритикуваха плана, което постави сделката под съмнение и предизвика силни оплаквания от страна на Пекин, отбелязва АП.

“Надяваме се, че Германия може да се въздържи от политизиране на бизнес сътрудничеството, от превръщането му в нещо, свързано с идеологията или сигурността, или от изкуствено създаване на пречки”, заяви на брифинг днес говорителят на китайското министерство на външните работи Ван Вънбин.

В събота Бербок ще отпътува от Китай за Южна Корея, а в неделя ще участва в срещата на външните министри на страните от Г-7 в Япония.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button