Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Гешев скъса оставката си и остава

Атакува "политическия боклук" в парламента

Главният прокурор Иван Гешев няма да подаде оставката си и ще довърши седемгодишния си мандат, който приключва в края на 2026 г. Това съобщи той на брифинг в Съдебната палата, на който демонстративно скъса оставката си.

Гешев поиска оставката на един от заместниците си – Борислав Сарафов и каза, че е време народът да измете “политическия боклук” от парламента.

Миналата седмица кандидатът за премиер на първата политическа сила в парламента Мария Габриел каза, че освобождаването на Гешев ще бъде първата задача на бъдещия министър на правосъдието в нейния кабинет. Идеята беше подкрепена от всички партии в парламента.

По-късно шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) внесоха искане за освобождаването на Гешев. Мотивът им е “уронване престижа на съдебната власт”. Става дума за разпространяване на невярна информация и обвинения за намеса в разследването на взрива от 1 май. Тогава бомба избухна край пътя, по който е минавала колата на Гешев.

Гешев каза, че е работил досега “само и единствено” за България и сигурността на българските граждани. Той добави, че след като се е прибрал от посещението си в САЩ в неделя вечерта, е бил поканен да си подаде оставката до 10 часа в понеделник. Той не посочи кой го е поканил да направи това

Някой ще натисне копчето Enter с някакви неща.
Иван Гешев

“Беше споменато моето семейство и че това, ако не го направя, някой ще натисне копчето Enter с някакви неща, с някакви видеоклипове и затова по-добре да проявя благоразумие, защото животът продължава”, каза Гешев.

Не за първи път Гешев казва, че животът му е застрашен. На 1 май имаше взрив до кортежа на Гешев, който беше определен от прокуратурата като “атентат”, целящ убийството на главния прокурор. Тогава Гешев също каза, че семейството му е било уплашено, по-късно се оказа, че то не е пътувало с него.

На брифинга в понеделник Гешев каза също, че преди месец е получил предложение да стане посланик в Израел или Турция и да започне политическа кариера. Предложението, по думите му, е било “завоалирано” и му казали, че идва от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Не го взех насериозно, но явно тогава е започнала организацията на всичко, което виждаме. Така си мисля”, каза Гешев.

Малко по-късно Борисов отрече да е предлагал на Гешев посланическо място и политическа кариера.

“Не съм се обаждал на нито един прокурор или съдия, никакви листчета не съм изпращал”, каза пред журналисти в парламента Борисов. “Не съм в позиция да предлагам посланически постове”, добави той.

По думите на Гешев “сега е моментът политиката да излезе от съдебната власт, където до този момент се опитваше в някаква степен да я ръководи в интерес на собствените си користни интереси”.

“Ще довърша мандата си, независимо от всичко това, което описах”, каза Иван Гешев.

Той поиска заместникът му Борислав Сарафов да подаде оставка. “В случай че не го направи, утре ще внеса искане за отстраняването му от Висшия съдебен съвет”, каза Гешев.

След като членове на Прокурорската колегия на ВСС внесоха искане за освобождаването на Гешев започва да тече седемдневна процедура за неговото отстраняване. За него обаче са нужни 17 гласа “за” във ВСС.

По закон ВСС се състои от 25 членове, но към момента те са 22 заради подадени оставки и непопълнени квоти. ВСС работи с изтекъл мандат от 3 октомври 2022 г.

Източник: Свободна Европа

Подобни публикации

Back to top button