Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани

Инфографика — Износът на украинско зърно в подробности

От началото на руското нашествие в Украйна през февруари 2022 г. украинският износ на зърно е сериозно нарушен. В продължение на повече от четири месеца руски военни кораби блокираха украинските пристанища в Черно море.

На 22 юли 2022 г. ООН и Турция сключиха споразумение за откриване на безопасен морски хуманитарен коридор в Черно море (Черноморска инициатива за зърното). Над 1000 кораба, пълни със зърно и други хранителни продукти, напуснаха Украйна от три украински пристанища (Черноморск, Одеса и Южен/Пивдени) в периода на изпълнение на инициативата.

През юли 2023 г. Русия обяви решението си да сложи край на Черноморската инициатива за зърното.

Какво е изнесено досега?

Към юли 2023 г. чрез Черноморската инициатива за зърното бяха изнесени почти 33 милиона тона зърно и други хранителни продукти.

Почти 50% от товара се падат на царевицата – зърното, най-силно засегнато от блокирането в украинските зърнохранилища в началото на войната. То трябваше да бъде преместено бързо, за да се освободи място за пшеницата от лятната реколта.

Какво бе изнесено чрез Черноморската инициатива за зърното?

Данни към 18 юли 2023 г.

Къде бе транспортирано украинското зърно?

65% от пшеницата, изнесена чрез Черноморската инициатива за зърното, достигна до развиващите се страни. Царевицата се изнасяше в почти еднакви количества както за развитите, така и за развиващите се страни.

Дял на износа на зърно по държави в зависимост от тяхното богатство

Световната продоволствена програма на ООН (СПП – най-голямата хуманитарна организация в света) също извозваше пшеница от черноморските пристанища. Към юли 2023 г. програмата е закупила 80% от зърнените си запаси от Украйна, което представлява увеличение в сравнение с 50-те процента преди войната. Над 725 000 тона пшеница напуснаха украинските пристанища в посока Етиопия, Йемен, Афганистан, Судан, Сомалия, Кения и Джибути по време на изпълнението на инициативата.

Дял на износа по стоки и местоназначение

ЕС е голям световен производител и износител на пшеница. По предварителни оценки ЕС е изнесъл 31 милиона тона пшеница през търговската 2022–2023 година. Държавите на местоназначение са Алжир, Мароко, Египет, Пакистан и Нигерия.

Как се променяха цените на храните в резултат на войната?

Руското нашествие в Украйна доведе до значително увеличение на цените на храните на световните пазари. Цените на зърното се повишиха особено рязко.

Именно коридорите на солидарността (маршрутите, създадени от ЕС, за да помогне на Украйна да изнася своите селскостопански продукти, наред с другото) и Черноморската инициатива за зърното допринесоха за понижението на цените.

Поддържането на потока от украинско зърно продължава да бъде от решаващо значение за продоволствената сигурност в световен мащаб.

Източник: Съвет на Европейския съюз

Подобни публикации

Back to top button