Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниПолитикаПрепоръчани

Юлиян Попов: Морето е чисто и няма радиация, обект сме на целенасочена атака от страна на руски медии

Морето е чисто и няма радиация, заяви в студиото на “Още от деня” Юлиян Попов, министър на околната среда и водите и добави, че получава данни всеки ден от всички точки, в които се измерва чистотата на водата.

“Аз съм в постоянна връзка с румънския министър на околната среда – неговото семейство е на морето и се къпе на румънското крайбрежие,” каза той и добави, че е във връзка и с украинския министър и има модели, които наблюдават не само какво е състоянието в момента, но и какво вероятно би могло да бъде след 2-3 дни или една седмица.

Във връзка с умрялата риба, намерена в северните части на черноморското крайбрежие, министър Попов коментира, че това е вероятно резултат на внезапен цъфтеж на водорасли и планктон, и няма място за притеснение.

За възможността замърсяването от язовир “Нова Каховка” да достигнат българския бряг, според Попов тези замърсявания са много малки, сравнени с обема на Черно море и след две-три седмици вероятността ще е все по-малка.

“Всеки ден в сайта на Министерство на околната среда и водите, на първа страница, публикуваме всякакви данни, има телефони и цялата информация е отворена непрекъснато. Всеки може да провери във всеки момент”.

По думите на министъра от началото на войната в Украйна МОСВ е засилило наблюденията и мерките и те са много по-прецизни, също и сътрудничеството с други институции и на европейско равнище.

“Кога ще се изчисти Черно море? От изливането на Каховка, предполагам много скоро, защото целият обем на водата в Каховка е питейна вода и създава стрес с обезсоляването на водата и по пътя си помита отпадъци, но това е много по-малък обем от този, който носят други реки, от кораби, канализации и други. Това замърсяване е много малко”.

“Дунав върши много интересна работа, тя на практика “издухва” навътре в морето всяко нещо, което идва от Днепър, от Одеса, а в момента, заради валежите и равнището на Дунав е високо и течението е по-силно.

Министър Попов коментира, че основанието за притеснение идва от една много целенасочена атака от страна на руски медии, която е документирана – разговор на висши руски журналисти, които говорят как трябва да се възползват от случая Каховка за да провалят българския и румънския сезон и това да предизвика протести за мир срещу войната в полза на Русия срещу Украйна.

По отношение на наводненията, Попов заяви, че те са скатни наводнения и зависят от степента адаптираност на нашата инфраструктура към съществуващия климат и към климатичните промени.

Източник: БНТ

Подобни публикации

Back to top button