Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

“Качиха ги в арестантска кола”. България изгони предстоятеля на руската църква

Българските власти са изгонили от страната предстоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан (Змеев), който седмица по-рано беше изгонен от Скопие заради наличие на данни, че е руски шпионин. Информацията за изгонването на руснака от България бе съобщена първо от ТАСС , която цитира руското посолство в България в четвъртък (21 септември).

Малко по-късно информацията беше потвърдена от ДАНС, която обяви, че са експулсирани Змеев и двама беларуски граждани, защото са заплаха за националната сигурност.

“(Българските власти) сметнаха, че отец Васиан представлява заплаха за националната сигурност“, се казва в цитираното от ТАСС изказване на руски дипломати.

В статията на руската държавна агенция обаче се говори и за повече от един изгонен свещеник. Според посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова в четвъртък свещениците от Руската православна църква в София “са били повикани в миграционната служба, където им е казано, че представляват заплаха за националната сигурност на България и трябва да напуснат страната днес”.

“В същото време те бяха качени в арестантска кола и откарани по домовете си, за да могат да си съберат нещата. След това ги откараха до църквата и след това до границата със Сърбия“, каза тя.

“Това е безпрецедентно събитие, църквата е отделена от държавата и не е ясно как духовниците могат да застрашат националната сигурност”, обяснява посланикът.

Според нея “много енориаши ходят в Руската църква в София” и подобно събитие е “падение в бездната”. “Можем да кажем, че те просто се изплюха в лицето на нашата църква, още повече, че това се случи на Рождество на Пресвета Богородица“, казва Митрофанова, цитирана от ТАСС.

“Част от хибридната стратегия на Русия”

“Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси”, се казва в съобщението на ДАНС.

Със заповед на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки “експулсиране”, “отнемане правото на пребиваване” и “забрана за влизане в Република България” за период от пет години на Николай “Вассиан” Змеев, Е. П. и В. Б., които са граждани на Беларус.

ДАНС съобщава, че мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.

Вассиан бе посочен от Скопие

Преди седмица властите в Северна Македония изгониха трима руски дипломати и Васиан заради данни, че са руски шпиони. Свещеникът Васиан Змеев от пет години управлява руското подворие в българската столица, но преди година бе определен от руския патриарх Кирил да отговаря и за македонската църква.

Освен Змеев, останалите изгонени от Скопие бяха И. Хропячков, А. Рождественски и аташето С. Попов, които са уличени в извършване на неуместни дипломатически действия.

Васиан Змеев също бе обявен за персона нон грата и му е забранено за влиза повече в Северна Македония.

След изгонването на Васиан от Охрид съпредседателят на “Демократична България“ Атанас Атанасов разказа, че Змеев се е опитвал да внесе разкол в македонската църква. Той се възмути, че българските разузнавателни служби не са уведомили до момента, че представителят на Московската патриаршия в България се занимава с шпионска дейност.

“Една малка Македония е установила това. Това е показателно за ниската ефективност на разузнавателните служби в България”, каза Атанасов и допълни, че руският свещеник продължава да има право да посещава България.

“Неофициално Змеев координира цялата политика на МПЦ-ОА (македонската православна църква) по отношение на нейната църковна дипломация през последната година, което доведе до пълен застой в отношенията с Вселенската патриаршия по въпроса за предоставяне на автокефалията на МПЦ-ОА“, съобщава българският църковент сайт “Двери”, като цитира македонски издания.

Източник: Mediapool

Подобни публикации

Back to top button