Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноПрепоръчани
Популярно

Каква е разликата между ирландското и шотландското уиски?

Те могат да носят едно и също име, но има някои ключови разлики между ирландското уиски и шотландското уиски отвъд факта, че човек изписва името с буквата Е. И двете страни започнаха да изработват златния дух някъде в 15-тет век, но тъй като времевата линия не е по-ясна от тази, както Ирландия, така и Шотландия предявяват ожесточени претенции за произхода на напитката и всеки се гордее, че прави най-доброто в света.

Сходни по външен вид, и двете версии използват процес на дестилация, включващ ферментирало зърно, което се оставя да отлежава минимум три години, преди да бъде продадено. По време на процеса на дестилация шотландското уиски и ирландското уиски се различават и развиват своите уникални вкусове. Докато процесите на производство на уиски са сходни в Шотландия и Ирландия, ирландските производители имат малко по-голяма гъвкавост от шотландските дестилерии, които силно ограничават начина, по който се прави напитката. В резултат на това в Ирландия има по-голямо разнообразие от уискита, но що се отнася до въпроса кое е по-добро, това зависи изцяло от личния вкус.

Гладко и леко ирландско уиски

Това, което хората най-много идентифицират с ирландското уиски, е неговата гладкост, която се дължи на факта, че е дестилирано три пъти – веднъж повече от шотландския сорт, а също и за по-дълги периоди. Докато шотландското уиски има други добри качества, то няма лекотата, която ирландското уиски притежава.

Микс от зърнени култури като царевица, пшеница и ечемик обикновено се използва за направата на ирландско уиски, докато шотландското уиски използва изключително малцов ечемик. Но както споменахме, много от конвенциите около производството на уиски в Ирландия не са поставени в камък. Еднократното уиски, което е ирландското уиски за едномалцово уиски, използва едно зърно в една дестилерия и отлежава в бъчви. Въпреки това, за разлика от шотландското уиски, едно гърне може да използва както малцов, така и немалцов ечемик.

След като уискито се дестилира, то отлежава, за да развие вкуса си, който завършва от сладката страна; често се описва като притежаващ плодово или медено качество.

Смоуки шотландско уиски

Шотландското уиски (известно още като скоч) обикновено има торфен и опушен вкус, чиито нюанси се влияят до голяма степен от това къде е направено и от кого. В Шотландия се отдава голямо значение на кой от петте региона (Highland, Lowland, Speyside, Campbeltown и Islay) е създадено уискито, където особеностите в процеса осигуряват уникален вкус, точно като виното. Въпреки разнообразието от производители на скоч, всички шотландски уискита трябва да попадат в една от категориите, очертани от най-новите правила за шотландско уиски: единичен малц, смесен малц, еднозърнест, смесено зърно и смесено.

За ценителите единичният малц се счита за най-уискито – произведено от 100% малцов ечемик и дестилирано в меден съд, преди да отлежава в дъбови бъчви. Смесеният скоч също е популярен, макар и подправен, сорт, направен чрез смесване на единични малцове с някакъв вид зърнено уиски – най-често пшеница – преди да отлежава в бъчва, която може да е била използвана преди това за вино или други спиртни напитки. Малцовата дълбочина е преобладаващият вкусов характер на шотландското уиски, който се постига чрез накисване на зърната във вода преди дестилация. Това позволява на зърната да покълнат и ускорява процеса на ферментация на превръщането на нишестето в захари.

Докато шотландското уиски и ирландското уиски имат своите различия, и двете могат да се ползват спретнати, на скалите, като част от коктейл или както искате.

Източник: TastingTable

Подобни публикации

Back to top button