Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Канада обеща милиони за “полово приобщаващи” усилия за премахване на противопехотните мини от Украйна

Разчистването на противопехотни мини е "овластяващо както за мъжете, така и за жените", според групата, която стои зад усилията

Канадското правителство финансира многомилионни “полово приобщаващи” усилия в Украйна за премахване на противопехотни мини и експлозивни боеприпаси от разкъсаната от войната страна, потвърди правителствен служител.

Кабинетът на премиера Джъстин Трюдо обяви миналата седмица, че страната ангажира 3,02 милиарда канадски долара, или приблизително 2,2 милиарда долара, финансова и военна подкрепа за Украйна, докато в страната бушува война. В прессъобщението подробно са описани няколко инициативи в рамките на пакета за финансиране, включително 4 милиона канадски долара или малко под 3 милиона долара за инициатива, наречена “Джендър-приобщаващо разминиране за устойчиво бъдеще в Украйна”.

“Този проект на HALO Trust има за цел да защити живота и поминъка на украинците, включително жените и вътрешно разселените лица, като се справи със заплахата от експлозивни боеприпаси, присъстващи в обширни райони на страната”, се казва в прессъобщението за финансирането.

“Дейностите по проекта включват провеждане на нетехнически проучвания и последващо ръчно изчистване в целевите общности; осигуряване на изграждане на капацитет на ключови национални заинтересовани страни; и създаване на работна група по въпросите на равенството между половете и многообразието за насърчаване на действията за обезвреждане на мини в Украйна.”

 

Трюдо се ръкува с украинския президент
Канадският премиер Джъстин Трюдо и украинският президент Володимир Зеленски по време на среща в Киев, Украйна, 10 юни 2023 г. (Maxym Marusenko / NurPhoto чрез Getty Images)

 

Fox News Digital се свърза с офиса на Трюдо за допълнителни подробности и информация за инициативата, която насочи Fox към Global Affairs Canada, правителствената агенция, която управлява дипломатическите и консулските отношения на страната.

Говорителят на департамента Шарлот Маклауд заяви в изявление, че Канада финансира проекта с хуманитарната група HALO Trust в опит да “защити живота и поминъка на украинците, включително жените и вътрешно разселените лица”.

“Проектът ще направи това чрез провеждане на нетехнически проучвания, обучение и разчистване на риска от експлозивни боеприпаси, както и изграждане на капацитета на държавните институции за разминиране”, обясни Маклауд.

HALO Trust “създаде специална вътрешна работна група по въпросите на пола и многообразието, за да гарантира, че полът е интегриран във всеки аспект на операциите на HALO за проучване, разминиране и обучение за риска в Украйна, от набирането на персонал до ангажираността на общността”, добави Маклауд.

Украински миночистачен екип събира и провежда разчистване на мини и боеприпаси, след като руските сили се изтеглят от Изюм, Украйна. (Снимка: Метин Акташ/Анадолска агенция чрез Getty Images)

 

HALO Trust е неправителствена организация, базирана във Великобритания, която работи за премахване на противопехотни мини и експлозиви, останали в страните след война. Групата, основана през 1988 г., придоби международно внимание още през 1997 г., когато покойната принцеса Даяна премина през минните полета на HALO в Ангола, посочва групата на своя уебсайт.

“Разчистването на противопехотните мини вдъхва доверие, като прави земята безопасна. Той също така е овластяващ както за мъжете, така и за жените. С обучение и заплата за живот, те могат да поемат контрола върху съдбата си”, се казва в уебсайта на HALO.

 

УКРАЙНА
На тази снимка, предоставена от Националната полиция на Украйна, полицай и спасителен работник се разхождат пред ресторант РИА Пица, разрушен от руска атака в Краматорск, Украйна, вторник, 27 юни 2023 г. (Националната полиция на Украйна чрез AP)

 

Новините за ангажимента на канадското правителство към HALO Trust и неговите “усилия за разминиране, включващи пола”, оставиха мнозина в социалните медии да се почесват по главите, а други да изразяват възмущение.

“Без майтап! ВСИЧКИ ВИЕ ПЛАЩАТЕ, ЗА ДА НАСЪРЧАВАТЕ РАЗМИНИРАНЕТО НА ПОЛОВЕТЕ В УКРАЙНА”, НАПИСА ЛИДЕРЪТ НА НАРОДНАТА ПАРТИЯ НА КАНАДА МАКСИМ БЕРНИЕ.

“@JustinTrudeau какво по дяволите е това? Дори не е разбираемо. Но това наистина е на уебсайта”, попита авторът и психолог Джордан Питърсън в публикация по-рано тази седмица, когато за първи път се появи новината за плана.

Грег Гутфелд от Fox News се пошегува в “Гутфелд!” тази седмица, че инициативата е пример за “пикова идиотщина”.

“И така, как да разберете кога сте достигнали пиковата идиотщина? Когато сега се нуждаем от насоки за многообразие за разчистване на противопехотни мини. Изглежда, че Канада току-що е дарила 4 милиона долара за усилията за разчистване на противопехотни мини в Украйна. Но по начин, включващ пола”, каза той.

 

Трюдо на пресконференция за въздушната индустрия в Монреал
Канадският премиер Джъстин Трюдо. (АНДРЕЙ ИВАНОВ/АФП чрез Getty Images)

 

За да се гарантира, че проектът в Украйна е “полово приобщаващ”, “групата за равенство между половете и многообразието” ще работи за “обединяване на национални и международни експерти, за да оборудва HALO и други оператори на минни действия с данни и доказателства, необходими за надхвърляне на интеграцията на съображенията за равенство между половете, към прилагане на програмиране на минни действия за трансформиране на пола в Украйна”, според Маклауд.

Канада има дългогодишен ангажимент към “жените, мира и сигурността” като част от глобалните политики на страната. Правителството обяснява на своя уебсайт, че Канада “знае, че устойчивият мир е възможен само когато жените участват пълноценно в разрешаването на конфликта”. Маклауд обясни, че инициативата HALO в Украйна спазва тези ангажименти, позовавайки се на “редица политики”, които включват “специфични интереси и нужди на жените и мъжете”.

“В Украйна HALO е привърженик на равенството между половете в минните действия, традиционно доминиран от мъже сектор. Това включва осигуряване на справедливи и равни възможности за работа във всички области на програмата, от финанси и човешки ресурси до оперативно управление и обезвреждане на взривни боеприпаси”, заяви говорителят.

Сапьор от вътрешното министерство обезвреди мина
Сапьор от вътрешното министерство обезврежда мина на минно поле след неотдавнашните битки в Ирпин близо до Киев, Украйна, на 19 април 2022 г. (AP Photo/Ефрем Лукацки)

 

Служителят посочи лобистките усилия на HALO през 2017 г. в Украйна, които се застъпват за включването на жените като миньори. Предишен украински трудов закон забраняваше на жените да работят като миньори, заяви канадският говорител, който HALO успешно се застъпи за отмяна.

Оттогава групата е обучила стотици жени в “разминиране, ръководство на екипа, осигуряване на междинни грижи и разпознаване и обезвреждане на експлозивни боеприпаси”.

Сега, според данни, предоставени на Fox News Digital, 29% от 1127-членния персонал на HALO в Украйна са жени, като надеждите са да се увеличи делът на жените персонал, особено на висши длъжности, тъй като групата расте, според MacLeod.

 

Украински спешен персонал
На тази снимка, предоставена от Националната полиция на Украйна, пожарникарите работят за гасене на пожар след руска атака срещу жилищна сграда в град Уман, на 200 километра южно от Киев, Украйна, в петък, 28 април 2023 г. (Националната полиция на Украйна чрез AP)

 

24 февруари отбеляза втората година, откакто Русия официално нахлу в Украйна, като Трюдо посети столицата на Украйна на годишнината.

“Докато бяха в Киев на 24 февруари, премиерът Трюдо и президентът на Украйна Володимир Зеленски проведоха двустранна среща, за да обсъдят ситуацията на място и нуждите на Украйна през следващите месеци и двамата лидери подписаха ново, историческо споразумение за сътрудничество в областта на сигурността между Канада и Украйна за установяване на стратегическо партньорство в областта на сигурността. Като част от този ангажимент Канада ще предостави 3,02 милиарда долара критична финансова и военна подкрепа на Украйна през 2024 г.”, добави говорителят.

Източник: FOX NEWS

Подобни публикации

Back to top button