Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Китай критикува експортната политика на ЕС преди срещата на върха в Пекин

Пекин, 6 декември, (dpa/GNA) – Китай отхвърли експортната политика на Брюксел като безсмислена, ден преди срещата на върха с представители на Европейския съюз.

“Ако европейската страна наложи сериозни ограничения върху износа на високотехнологични продукти за Китай, от една страна, и се надява значително да увеличи износа за Китай, от друга, това не е непременно в съответствие със здравия разум”, заяви говорителят на външното министерство Ван Венбин в Пекин в сряда.

Предисторията на коментара е огромният търговски дефицит в полза на Китай, който се очаква да бъде тема на срещата на делегацията, водена от председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с китайския държавен глава и лидер на партията Си Дзинпин в четвъртък.

Преди да отпътува за Пекин, Фон дер Лайен беше казала: “Европейските лидери няма да толерират с течение на времето дисбаланс в търговските отношения”. ЕС има “инструменти” за защита на своя пазар, но предпочита “договорени решения”, каза тя.

Според данни на ЕС търговският дефицит наскоро възлиза на почти 400 милиарда евро (432 милиарда долара).

Ван заяви в сряда, че данните не отразяват действителното разпределение на търговията между Европа и Китай. Повече от една трета от обема на износа на европейските компании в Китай се връща в Европа. Следователно, според него, изглежда, че Китай има търговски излишък, но Европа получава “значителен” дял от печалбите.

В допълнение към търговския дефицит, представителите на ЕС искат да се справят и с несправедливите конкурентни условия за европейските компании в Китай.

Обратно, Китай вероятно ще повдигне текущото разследване на Брюксел за китайските субсидии за електронни автомобили и плановете на икономиката на ЕС, за да стане по-малко зависим от Китай в критични области.

Източник: Ghana News Agency

Предоставена от SyndiGate Media Inc. (Syndigate.info).

Подобни публикации

Back to top button