Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Любопитно
Популярно

Кое е най-високо езеро в България

България е дом на много красиви езера, но вероятно сте се запитвали което е най-високото? На тази вълнуваща тема има сериозни спорове между две от тях , Леденето езеро в Рила и Горното Полежанско езеро в Пирин. Сега ще изследваме тези две места и ще дадем отговор на въпроса – кое е най-високото езеро в България?

Леденото езеро

Леденото езеро е едно от най-красивите езера в Рила. То се намира на височина от 2708,8 метра. Езерото е част от групата на Мусаленските езера. Дълбочината му е цели 16 метра. Името му идва от факта, че дори в най-горещите летни месеци неговата повърхност е покрита с коричка лед. Обикновено посещението се съчетава с това на връх Мусала, а за някои ентусиасти може да се комбинира и с посещение на Иречек или Малка Мусала.

Горното Полежанско езеро

От друга страна, Горното полежанско езеро също е много красиво и популярно място за посещение в Пирин.То е част от групата на Полежанските езера – 3 езера част намиращи се в Северен Пирин. Наименованията на 3-те са съответно:

  • Долно Полежанско езеро
  • Средно Полежанско езеро
  • Горно Полежанско езеро

Както се вижда от имената им, очевидно най-високо разположеното от тях е Горното Полежанско езеро.Има елипсовидна форма с размера 100 метра дължина и 50 метра ширина. Без никакъв спор е най-високото езеро в Пирин, като през летните месеци пресъхва и се оттича към Долното езеро. Споровете се относно колко точно е неговата височина.

Откъде идва спорът за най-високото езеро в България

Макар че повечето карти посочват Горното полежанско езеро на височина от 2710 метра, карти въз основа на спътникови снимки, наречени едромащабни топографски карти показват че височината му е 2705,6 метра. Освен това, има измерена кота на 2709 метра, на кота около 50 метра от местоположението. Както посочихме височината на Леденото езеро 2708,8 метра и в зависимост кое от горните твърдения се приема за най-точно, трябва да се определи и кое е най-високото езеро в България, а дори и на Балканите.

Най-високото езеро в България все още е предмет на спор, но ние научихме много за двата кандидата – Леденото езеро и Горното полежанско езеро. И двата може да се гордеят с красотата им и са популярни туристически забележителности в България. Така че, ако сте любител на природата и искате да посетите по-незабравими места в България, трябва да посетите поне едно от тези две невероятни езера.

Източник: Познанието

Подобни публикации

Back to top button