Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Коя е Мария Габриел?

По европейски “скучна”, т.е. безукорна – нещо ново за партийната истерия тук

Точно докато Бойко Борисов съобщаваше на брифинга си вчера, че във вторник ще обяви номинацията на ГЕРБ за премиер, най-вероятният му кандидат – Мария Габриел, говореше пред ректори, училищни директори, студенти, кметове в представителството на ЕК в София.Българският еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж участва в Деня на Европа във формата граждански диалог на тема образование и иновации.

Трябват подготвени хора с необходимите знания и умения – това бе основното послание на Габриел, когато обясняваше как чрез иновации цифровият и зеленият преход ще се превърнат в полезни решения за ежедневието на хората.Не само подготвени хора трябват на ГЕРБ за премиер и кабинет. А преди всичко име, което излиза от вътрешнополитическия шаблон и досегашните профили на кандидат-премиери, които не се реализираха въпреки безспорните си експертни качества.

Име, което често се произнася в Брюксел и което, ако това правителство бъде избрано, лесно ще отваря врати там. И ще “превежда” и вкарва в по-приемливи рамки някои от посланията на българските политици, трудно разбираеми за останалите евролидери.

И май изобщо не е случайно, че точно сега Габриел е в София. Защото, казват запознати, името било сондирано през този един месец на парламентарен блокаж и преговори по общата програма на ГЕРБ и ПП-ДБ, която се оказа, че не била съвсем обща.

Много обрана в изказа си, деликатна, сдържана до степен мнозина да я определят за скучна, освен всичко друго еврокомисарката би се явила един вид антипод (и антидот) на прекомерната партийна екзалтация тук през последните две години криза. По баща Неделчева, тя е сред политиците ни с най-устойчива и вече дълга кариера в Европа. След два мандата като евродепутат – от 2009 г. до 2017 г., през 2012 г. стана зам.-председател на Европейската народна партия – жени, както и зам.-шеф на групата на ЕНП в Европейския парламент, като от 2014 г. е ръководител на българската делегация.

В момента е вторият мандат като еврокомисар – този път с ресор с иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Преди окончателното гласуване на екипа си шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен допълни още няколко акцента към портфейла на Габриел . “Културaтa и oбрaзoвaниeтo ca тoвa, кoeтo cвързвa иcтoриятa ни c нaшeтo бъдeщe. Тe ни прaвят уникaлни – нaшaтa душa, рaзнooбрaзиe, нacлeдcтвo. Знaм, чe c Мaрия Гaбриeл тe ca в cигурни ръцe”, заяви тя.

Само 5 дни след като Радев връчи мандата на ГЕРБ, Габриел ще стане на 44 г. След ПУ “Паисий Хилендарски” учи в Института по политически науки във френския град Бордо. Дипломира се като магистър по “Сравнителна политика и международни отношения” и остава като преподавател, докато ГЕРБ не я убеждават да влезе в листата за ЕП.

През 2017 г., при първото си изслушване като кандидат за еврокомисар по цифровата икономика, впечатли с изложение на български, английски и френски. Стана най-младият член на комисията на Жан-Клод Юнкер.

“Много се зарадвах на новината, че Мария Габриел може да е следващият ни еврокомисар. Зная, че националният интерес на България ще е максимално защитен, тя би била много по-различен еврокомисар от предшествениците си”, реагира тогава настоящият вицепрезидент Илияна Йотова, която също бе евродепутат.

В сърцето на Европа Мария открива и любовта – през 2012 г. се омъжи за французина Франсоа от екипа на ексшефа на ЕП Антонио Таяни. На сватбата им в София кумува тогавашният шеф на ЕНП Франсоа Дол, а колегите от различните партии искрено се радваха на романтичната история, случила се буквално пред очите им – Франсоа дал пръстена пред вратите на пленарната зала. Синът им Едуард е роден в София. “Все така е земна и непринудена, здраво стъпила е на земята. Отдадена е на работата си, няма време за хобита, за дълги почивки и разходки”, казват нейни близки. Свободното време е за семейството.

Източник: 24 часа

Подобни публикации

Back to top button