Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Лазаровден е

Днес православният свят празнува Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът е спомен за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос – възкресяването на Лазар, починал от четири дни.

В обредната традиция Лазаровден е наситен с жизнерадостни ритуали, някои от които като лазаруването се изпълняват и до днес.

Девойки на предженитбена възраст, пременени, натъкмени, събрани на групички, вървят от къща на къща и пеят весели Лазарски песни и стопанките трябва да дарят лазарките с бели несварени яйца.

Две фолклорни групи с по 9 лазарки ще обикалят днес и утре по къщите в търговищкото село Стража.  Днес / 08.04/ лазарките ще посетят домовете в Долната махала на село Стража, съобщават от Читалище“Развитие“ в селото. Утре, по същото време ще гостуват в Горната махала. Девойките играят несключени лазарски хора, уточняват още от читалището.

Честване на  Лазаровден ще има и в тутраканското село Старо село от 16:00 ч. Организаторите от НЧ „Възраждане – 1940 г.” приканват: „Хайде, малки и големи моми, обличайте носиите и заповядайте на мегдана през читалището”.

В празника ще се включат самодейци от населените места на община Тутракан и гости от съседни области.

Източник: БНР

Подобни публикации

Back to top button