Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини

Лошите заеми са рисковани

Европейските банки алармират за нарастващи рискове с лошите заеми

Водещи банки в Европа, включително Deutsche Bank и Lloyds Banking Group, акцентираха днес върху нарастващия риск от лоши кредити, тъй като световната икономика се бори с бавен растеж и висока инфлация, пише Ройтерс.

Финансовите регулатори и инвеститорите следят отблизо как банките се справят с несигурния икономически климат, търсейки признаци на напрежение в кредитните портфейли на банките.

Последните корпоративни отчети на банките в Европа подчертаха по-широките тенденции в глобалното банкиране – инвестиционните банки са подложени на натиск поради засушаване на сделките, докато по-високите лихвени проценти подкрепят рентабилността в банкирането на дребно.

Lloyds понесе по-големи щети заради проблемни заеми и пропусна прогнозите за печалба за първото полугодие, тъй като икономическите застудявания на Великобритания натежаха върху финансите на банката и увелича натиска върху ръководството да направи повече, за да помогне на спестовниците.

По-високите лихвени проценти пък помогнаха на UniCredit да надмине силно очакванията за печалба през второто тримесечие. Въпреки че банката продължава да вижда значително увеличение на цената на риска в бъдеще, тя ще бъде по-малка от очакваното.

„Не очакваме Армагедон да увеличи цената на риска“, каза главният изпълнителен директор на Unicredit Андреа Орчел.

Тази седмица Международният валутен фонд повиши леко прогнозата си за глобалния икономически растеж за 2023 г. предвид устойчивата икономическа активност през първото тримесечие, но каза, че постоянните предизвикателства влошават средносрочната перспектива.

В посока надолу

В доклада се посочва, че инфлацията се понижава и острият стрес в банковия сектор утихва, но балансът на рисковете, пред които е изправена световната икономика, остава наклонен в посока надолу и кредитирането е ограничено.

Европейската централна банка също съобщи тази седмица, че търсенето на заеми от страна на компаниите от еврозоната е спаднало до най-ниското си ниво през последното тримесечие и е вероятно ще се понижи допълнително през лятото, тъй като банките продължават да затягат достъпа до кредити.

Германският финансов регулатор BaFin призовава банките да увеличат размера на средствата, които отделят за лоши кредити.

В сряда Deutsche Bank съобщи, че провизиите за лоши заеми са се увеличили почти двойно през второто тримесечие спрямо година по-рано до 401 млрд. евро.

Главният финансов директор Джеймс фон Молтке каза пред репортери, че най-голямата банка в Германия е забелязала „омекотяване в някои сектори“.

Сега банката очаква провизиите за лоши заеми да бъдат в „горната граница“ на предишните й насоки.

В Испания Santander акцентира слабостта на своя ключов пазар Бразилия, където нетната печалба спадна с 52% на годишна база през тримесечието поради повишаване на разходите, предизвикани от инфлацията.

Финансовият директор на Santander отбеляза, че лошите кредити в Бразилия може вече да са достигнали своя връх.

По-късно тази седмица банковите регулатори на Европейския съюз трябва да публикуват резултати от стрес тестове, които да покажат как банките могат да се справят с дълъг период на висока инфлация и лихвени проценти.

Източник: Мениджър нюз

Подобни публикации

Back to top button