Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Мария Габриел предложи кабинет, ПП-ДБ отказват да участват в него (ОБЗОР)

Разглоби ли се сглобката - отново няма яснота

Безпрецедентно – съдържанието на папката с изпълнения мандат за кабинет с премиер Мария Габриел, която вече е в ръцете на президента няма одобрението на ПП-ДБ и на предложените от квотата им за министри.

Малко след 16 часа днес в президентството се яви само преговорният екип на ГЕРБ-СДС, а по-късно се оказа се, че предложението за състава на Министерския съвет е само тяхно.

Междувременно обаче президентът вече е подписал указ и така е дадена зелена светлина за гласуването на този състав на Министерския съвет в парламента. Това вероятно ще стане още утре.

Ситуацията е без аналог в българската политическа история и сега въпросът е какви могат да бъдат ходовете оттук нататък.

28 часа след като Мария Габриел получи първия мандат, тя се върна на “Дондуков” 2 и представи структура и състав на правителство.

Сред новите имена в досегашния кабинет има 4 ярки политически предложения от ГЕРБ. Христо Гаджев е предложен за министър на отбраната на мястото на Тодор Тагарев. Жечо Станков – на енергетиката, на мястото на Румен Радев. Действащият председател на парламента Росен Желязков е предложен за министър на иновациите – вместо Милена Стойчева. Ивелина Василева е предложението за министър на екологията на мястото на сегашния Юлиан Попов.

И още две промени – начело на министерството на електронното управление е предложен Валентин Мундров, който досега беше заместник-министър. За министър на здравеопазването е предложена Катя Панева, номинация на ПП-ДБ. Тя сменя Христо Хинков, който отдавна обяви, че се оттегля от поста си.

Пред президента Мария Габриел се мотивира, че България не може да бъде изправена пред избори отново, а има нужда от редовно правитилство.

“Искам да споделя, че по време на преговорите стана ясно, че имаме споразумение, в което ние от ГЕРБ и ПП различия по отношение на реформите в съдебната система, регулаторите и корупцията няма. Приоритетите на българските граждани са също толкова важни, колкото и тези теми. Осъзнавам колко голяма е отговорността пред мен и колко важно е да има стабилно правителство. Затова връщам мандата изпълнен”.

Президентът Румен Радев отговори, че веднага ще придвижи указа към парламента – това стана факт около час след срещата му с ГЕРБ-СДС.

Пред медиите Рая Назарян от ГЕРБ-СДС каза , че вчера Христо Иванов е одобрил споразумението, но единственият, който го е подписал, е Мария Габриел.

Отговорът на ПП-ДБ дойде малко след 18 часа – коалицията бламира предложения състав на Министерски съвет, тъй като не бил съгласуван с тях. Премиерът в оставка Николай Денков обяви, че голяма част от предложените министри не са били съгласни да бъдат номинирани, както и че съгласие по текст за споразумение няма.

“Не малка част от номинираните министри не са давали съгласието си да участват в подобен кабинет, включително и аз никога не съм се съгласявал да участвам в кабинет с подобен състав. При това положение аз съм подготовил декларация, в която заявявам, че не искам да бъда номиниран в този състав на МС”, заяви Денков.

ПП-ДБ оттеглиха доверието си от Мария Габриел и ГЕРБ-СДС.

“Тя днес показа, че няма качества да бъде премиер. За да бъдеш премиер, трябва да имаш базов интегритет. Трябва да имаш смелост, лидерски умения и да не се навеждаш. Жал ми е за нея. За господин Борисов ме е срам, защото всичките тези дни той не се появи нито веднъж да преговаря с нас. Не вдигаше телефоните. Той използва 4 жени, криейки се зад тях”, каза Кирил Петков.

От ПП-ДБ се обърнаха с апел към президента – да изтегли указа, и към председателя на парламента – да не го подлага на гласуване.

“Г-н президент, половината от посочените кандидати не са давали съгласие за това. Има риск да нарушите Конституцията, оттеглете си указа”, каза Атанас Атанасов.

ПП-ДБ частично повдигнаха завесата за причината, довела до разрива в отношенията с ГЕРБ-СДС. Асен Василев определи Мария Габриел като “част от проблема, най новото и красивото лице на мафията”.

“Най-накрая господин Борисов и господин Пеевски успяха да взривят всичко. Той не може да допусне органите на съдебната власт”, заяви Христо Иванов.

Наблюдаваме тежко нарушение на Конституцията, коментира правосъдният министър в оставка Атанас Славов.

“Връщането на мандата без съгласието на министри е тежко нарушение на Конституцията”.

Останалите министри на коалицията, включително и тези, които не са участвали досега в кабинета също декларираха отказ.

От ПП-ДБ подчертаха, че името на Тодор Тагарев не е било обсъждано нито веднъж в преговорите.

Репортери: Вера Александрова, Виктор Борисов
Снимки: Десислава Кулелиева, БТА

Източник: БНТ

Подобни публикации

Back to top button