Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Мнения
Популярно

Може ли да ни опази родната полиция?

През 2022 г. значително се увеличи миграционният натиск, като за разлика от предходни години не наблюдавахме традиционен зимен сезонен спад в опитите за нелегално преминаване на границата. Лавинообразно се увеличава броят на трафикантските мрежи, голяма част от които е изградена от мигранти, успешно преминали в държавите по съответните маршрути. В контекста на продължаващата нестабилност, високите нива на безработица, социалната неудовлетвореност и общественото недоволство преобладаващо сред младото население на държавите източници на миграция в Близкия изток, Африка и Азия, очакваме и през 2023 г. да наблюдаваме интензивно експлоатиране на миграционните маршрути към Европа, вкл. през територията на България.” Това става ясно от годишния доклад за дейността на службата “Военно разузнаване” за 2022г., публикуван на сайта на Министерския съвет.

Че изнесената информация е абсолютно вярна, няма никакво съмнение, достатъчно е само да проследим информационния поток, отразяващ криминалните новини. И даже не е необходимо да се връщаме много назад – не за друго, а защото времето няма да ни стигне, за да преброим колко пъти само през последните месеци органите на реда са залавяли автомобили, бусове, линейки (да, нали не сте забравили и за този случай), камиони и какви ли още не превозни средства, в които контрабандисти са превозвали нелегални мигранти.

Демерджиев и Рашков

Вероятно не сте забравили и случая, при който през август 2022г. двама полицаи загинаха, след като автобус с мигранти буквално се вряза в патрулката им. Тогавашният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев каза: „Предприехме мерки, за да се спре засиленият мигрантски натиск. В момента включваме дронове и военна техника”. Какво се случва след тези уверения, виждаме и към момента.

Още през ноември същата година бус с мигранти  удари полицейска кола, като един служител на реда беше тежко ранен, впоследствие почина, пострадаха и още трима негови колеги.

Все повече и зачестяват и случаите, при които гонки между полицията и престъпниците се осъществяват в градовете – Пловдив, Бургас, все по-често и в София. Освен пряката опасност за сигурността и живота на всички граждани, сме свидетели и за абсолютно неконтролируемото придвижване на мигранти от единия край на страната (източната част и югоизточната част – Бургас и Ямбол) до другия край (западната част – София). Стотици са заловени само през последните месеци, а можем да си представим колко повече не са. МВР са в тотален ступор от няколко години.

В „Гранична полиция” също отдавна се шири корупция, за което непрекъснато ни говорят различните вътрешни министри, преминали през този пост, но през последните няколко години положението е абсолютно неконтролируемо, като самият Демерждиев, по време на служебния си мандат заяви, че е безспорно установено, че мигрантите влизат в страната с помощта на гранични полицаи. И какво от това?

По-сериозните проблеми започнаха, когато стартира и поредицата служебни кабинети. През 2021г. темата за незаконно влизащите мигранти рязко стана актуална. Тогава, според данните на МВР, ежедневно са залавяни десетки нелегални мигранти. А вече, към днешна дата, са буквално стотици, в някои дни – и хиляди.

След като и Бойко Рашков поседя доста на поста вътрешен министър (от май до септември 2021 г. е заместник министър-председател и министър на вътрешните работи в първото служебно правителство на Стефан Янев, после до декември 2021 г. е заместник министър-председател и министър на вътрешните работи във второто служебно правителство на Янев, от декември 2021 г. до  август 2022 г. е министър на вътрешните работи в кабинета на Кирил Петков), а не свърши нищо ползотворно, положението не просто се усложни, буквално затънахме в новини за убити и/или ранени полицаи, гонки в населени места, корумпирани служители на системата, рецидивисти, които са на свобода и се занимават с контабанда на хора и прочее, и прочее.

Преминахме и през спор за оградата по граница – кой бил виновен за състоянието и, кой да я подържа, а от 2021г. след редица спорове, тя стана отговорност на МВР, но продължи да е все така срязана, обрасла с дървета и лесно проходима.

Гранична полиция

Смениха се и директорите на „Гранична полиция”. През август 2022 на мястото на Деян Моллов застана Росица Димитрова, която обаче също бе отстранена миналия месец, именно заради слабите резултати в борбата с нелегалните мигранти. На нейно място бе назначен Антон Златанов, който изкара на поста… 5 часа, като официалната версия беше, че той се е оттеглил поради лични причини, а всъщност натискът е дошъл от страна на Лена Бориславова и Кирил Петков.

Истината е, че в цялата система цари пълен хаос, страната ни е буквално залята от мигранти, а полицаите са напълно безпомощни, докато случаите, при които трафикантите необезпокоявано прекарват мигранти от точка А до точка Б, лавинообразно са нараснали, да не говорим за ситуациите, в които извършителите действат най-безпардонно и агресивно, рискувайки живота на случайни минувачи и шофьори.

Новият министър

Междувременно вътрешният министър Калин Стоянов ни уведоми, че 80 000 нелегални мигранти са опитали да преминат границата ни от началото на 2023 г., като Увеличението е с почти 62% в сравнение със същия период за 2022 г., а направо шокиращо за всички прозвучаха думите му, че напоследък, дневно, имаме около 600 опита за нелегално преминаване на границата, но сме имали случаи и 4 цифрена бройка (!!!) като групите стават все по-големи.

А дали за министър Стоянов е новина, че района около Халите, булевардите и улиците „Христо Ботев”, „Мария Луиза”, „Калоян”, „Симеон” е превзет от мигранти от Сирия, Ирак, Афганистан и Мароко. Факт е, че там от години има преобладават чужденците с по-мургав цвят на кожата, но от няколко години положението е нетърпимо, а преминаването през посочените места, особено вечер, е крайно нежелателно.

Какво прави по този въпрос родната полиция, какви действия е предприела за контролиране на този контингент? Това са все въпроси, на които вече и Стоянов дължи отговор. Разбира се, няма как само той да понесе всички негативи от случващото се, защото е на поста съвсем отскоро, факт. Но ситуацията в момента ескалира, и благодарение на неговите предшественици Бойко Рашков и Иван Демерджиев, а от кои беше издигнат и подкрепян, и към момента част от коя парламентарна група, е първият, отлично знаем, надали е нужно да припомняме и чие назначение пък е Демерджиев.

И докато все още в политическия ни живот Рашков ръси акъл, Демерджиев само ни уверява, че „относно нелегалната миграция, там просто трябва да се продължи курсът на работа”, a Стоянов предимно констатира случващото се, ситуацията няма как да стане по-добра, напротив.

Нека и не забравяме, че експерти отдавна предупреждаваха – както за непрекъснато увеличаващата се бройка мигранти, така и за проблемите с оградата, така и за увеличаващта се престъпност в районите в София (а и не само в столицата), в които преобладават незаконните мигранти. Какво се случваше вследствие на техните думи ли? Отлично знаем – Рашков си водеше персонално войни с неудобните му политически противници, Демерджиев само повтаряше, че е взел мерки и ситуацията е под контрол, а керванът си вървеше, разбирайте – мигрантите се нижеха на все по-големи талази

Резултатите са видни – няколкогодишно престъпно бездействие, довело до днешната ситуация, която видимо не може да бъде овладяна, а въпросът дали родната полиция ще ни опази, вероятно отдавна е реторичен…

Виктория Георгиева

Източник: TRIBUNE

Подобни публикации

Back to top button