Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Любопитно
Популярно

Новото Волво ЕХ90

Общ преглед

 

Преходът на Volvo към напълно електрическа гама продължава с представянето на нов флагмански SUV, наречен EX90. Той ще бъде позициониран над бензиновия XC90, когато бъде пуснат в продажба като модел за 2024 г. Дизайнът му заема елементи от концептуалния автомобил Concept Recharge от 2021 г., изглежда по-елегантно от XC90, без да напуска характерните елементи на стила на Volvo, като подписът на LED фаровете “Thor’s Hammer” и вертикално ориентираните стопове. Стандартно ще бъде електрически двигател с мощност от 496 конски сили, а според по-дребните и по-малки по мощност C40 Recharge и XC40 Recharge SUV-ове, този аранжимент трябва да осигури достатъчно сила за бързо ускорение. Голямата батерия трябва да осигури обхват от около 480 километра с едно зареждане и може да се презарежда чрез бързо зареждане с постоянен ток. Volvo заявява, че EX90 ще представи и следващото поколение технология за помощ при шофирането на марката, включително нова система за мониторинг на водача, която може да предприеме действия, за да помогне на водача при усещане за стрес или разсейване.

 

EV Мотор, Мощност, и Производителност

 

Всички модели EX90 ще бъдат оборудвани двоен мотор и система за задвижване на всички колела, като моделът с двигател Twin Motor развива 402 конски сили, докато вариантът Twin Motor Performance достига 496 конски сили. Архитектурата на задвижването е нова и вероятно е споделена с неотдавна представения Polestar 3, който може да бъде достъпен с още по-мощна версия на системата с 517 конски сили. Ускорението трябва да бъде бързо, въпреки че EX90 вероятно ще има по-голяма собствена маса в сравнение с бензиновия си аналог, XC90. Volvo твърди, че моделът Twin Motor трябва да може да достигне 60 мили в час за 5.7 секунди, докато Twin Motor Performance трябва да го направи за 4.7 секунди.

 

Пробег, Зареждане и Живот на Батерията

 

Моделът разполага с батерия с капацитет от 111 kWh, която Volvo твърди, че трябва да осигури около 480 километра пробег. Предвидена е възможността за бързо зареждане с постоянен ток, която, както се твърди, изисква само 30 минути, за да зареди батерията от 10 до 80 процента. Архитектурата на електрическия автомобил (EV), използвана в EX90, позволява и двустранно зареждане, което означава, че можете да я свържете към дома си, за да захранвате уреди по време на прекъсване на електрозахранването или да я използвате за зареждане на друг електрически автомобил Volvo, ако е необходимо.

 

Консумация на Гориво и Реална Ефективност

 

Още не са публикувани оценки за разхода на гориво от страна на Агенцията за опазване на околната среда (EPA) за модела EX90, но очакваме те да бъдат конкурентни с други луксозни електрически SUV-ове като BMW iX и Rivian R1S. За повече информация относно разхода на гориво на EX90, посетете уебсайта на EPA.

 

Интериор, Комфорт и Товароподемност

 

Минималистичният дизайн на интериора поставя повечето от уредите за контрол на EX90 на голям сензорен дисплей. Визията е чиста и класически скандинавска, но може да дразни шофьорите, които предпочитат физически бутони и превключватели на таблото си. Интериорът изглежда отворен и просторен благодарение на голямото стъклено покривало, а стандартният трети ред седалки позволява превоз на седем души. Коженият интериор е изключен от списъка с опции в името на екологията, но използваните вместо това материали изглеждат висококачествени, особено вълненият плат, който е смесен с пластмаса, възстановена от рециклирани бутилки.

 

Информационно-развлекателна система и Свързаност

 

EX90 разполага с голям сензорен екран с портретна ориентация с диагонал от 14.5 инча, който работи с последния инфотейнмънт интерфейс на компанията, базиран на Google. Той включва навигация в таблото, осигурена от Google Maps, и има достъп до външни приложения чрез Google Play Store. Безжичното Apple CarPlay и 5G мобилни данни са стандартни за всички модели. Стерео системата на Bowers & Wilkins е налична като опция и предлага технологията Dolby Atmos и 25 говорителя, включително такива, вградени в подглавниците на EX90.

 

Функции за Безопасност и Помощ при шофиране

 

Volvo обещава, че на модела EX90 ще бъдат представени нови функции за помощ при шофиране, включително следващото поколение на адаптивния контрол на скоростта със следене на пътната линия и активна помощ при управлението. Основни функции като автоматично спиране при спешна ситуация са включени също, а EX90 разполага и с новаторска радарна система в автомобила, предназначена да помогне за предотвратяване на оставянето на деца и домашни любимци в горещ автомобил. За повече информация относно резултатите от тестовете на сблъсъци на EX90, посетете уебсайтовете на Националната агенция за безопасност на пътното движение (NHTSA) и Института за застраховка на пътното движение (IIHS). Ключови функции за безопасност вероятно включват:

  • Стандартно автоматично спиране при спешна ситуация със засичане на пешеходци и велосипедисти;
  • Стандартно предупреждение за излизане от пътната лента със следене на лента;
  • Стандартен адаптивен контрол на скоростта с функция за поддържане на линията;

 

Източник: www.caranddriver.com

Подобни публикации

Back to top button