Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ПолитикаТОП новини

ПП виждат управленски мандат с хоризонт 18 месеца

ГЕРБ искат състав на кабинет на ПП през уикенда, иначе минават към план Б

ПП виждат управленски мандат за 18 месеца. Това стана ясно от думите на Николай Денков, депутат от ПП и една от номинациите за премиер през миналата година.

Мандатът ще е на коалицията ПП/ДБ, а не обща с герберите.

Вторият етап от преговорите между ПП и ГЕРБ е управленската програма. На срещата в Народното събрание присъства единствено Николай Денков от страна на ПП.

От ПП обаче нямали подготовка за това за днешната среща, стана ясно от брифинга в Народното събрание на Десислава Атанасова. На срещата с Николай Денков се уточнили до края на утрешния ден да се изготви управленската програма по секторни политики на кабинет с обща споделена отговорност. Двете формации искат и разговор с финансовия министър за бюджета.

До петък се разбрали да бъде представено договореното на ръководствата на партиите. Също така се разбрали през уикенда ПП да представят на ГЕРБ състав на Министерски съвет. Ако това не стане за герберите щяло да е ясно, че не се подхождало сериозно към съставянето на общо управление. Припомняме, че това условие поставиха веднага след приключването на консултациите при държавния глава от ГЕРБ.

Десислава Атанасова изрази недоволство, че Асен Василев й обещал да присъства, но не дошъл. Ще извървим търпеливо целия процес, сподели обаче тя. Припомняме, че вчера пред депутатите си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за първи път заяви, че “има усещането, че с Асен Василев може да се говори”.

Не е лесно да вървим към общо мнозинство и общо правителство, допълни народният представител. Подхождаме с цялата сериозност на ситуацията, изтъкна Атанасова. Когато се говори за управление, това не е детска игра, критикува още шефката на депутатите от ГЕРБ.

Ако няма представен състав на кабинет през уикенда, ГЕРБ ще отидат на разговор с другите партии. Не се изключва и кабинет на малцинството. Съставът на МС обаче трябвало да отразява това, че партията на Бойко Борисов е победител на изборите.

Николай Денков недоумява защо ГЕРБ са изпратили солиден екип на срещата. Идеята била той да обясни на първите в парламента какъв ще е подходът в изработването на управленската програма. Поставен бил въпросът за какъв период ще е управленската програма. Според ПП трябва да се подготви програма за 18 месеца, каза акад. Денков. Редно било това предварително да се каже, за да няма изненади. Важно било какви мерки могат да се реализират за това време, а в отговор на въпрос Денков уточни, че това време би било достатъчно, за да се осъществят приоритетите за правосъдна реформа, членство в Шенген и Еврозоната.

ПП ще подготви управленската програма, но ще я обсъдят с експертите на двете коалиции. Министерски съвет трябва да има програма и тя трябва да получи подкрепа, по думите му. ГЕРБ ако искат могат да си предложат състав на МС и програма, според него.

Намираме се в нестандартна ситуация, търсят се нестандартни решения, изтъкна Денков. Все още няма обаче окончателно решение дали ПП ще представи своя състав на МС на този етап. Но ще се обсъди този вариант. Все още нямат кандидат за премиер.

Източник: News.bg

Подобни публикации

Back to top button