Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Председателят на ЕК приема оставката на Мария Габриел като еврокомисар

Еврокомисарят по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта Мария Габриел е депозирала оставката си и тя е била приета от председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен, става ясно от разпространено съобщение на Комисията. По-рано от Комисията съобщиха, че еврокомисар Габриел е в неплатен отпуск.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че приема оставката на еврокомисаря Мария Габриел.

“Комисар Мария Габриел ме уведоми, че днес ще получи от българския президент мандат за съставяне на правителство, се посочва в изявление на Фон дер Лайен. Поради това тя подаде оставката си като член на колегиума на комисарите”, отбелязва председателят на ЕК.

“Приех нейната оставка. Бих искала да благодаря на Мария Габриел за нейната работа като комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. На тази длъжност тя има голям принос за напредъка по задачите на ЕК в тази област. Благодарна съм на комисаря Габриел за отличното изпълнение на нашата водеща програма за иновации “Хоризонт Европа”, за силната подкрепа за иновациите и стартиращите предприятия чрез Европейския съвет за иновации и за личния й ангажимент към Европейската година на младежта”, казва тя.

“Бих искала да благодаря на комисар Габриел за нейния конструктивен и приятелски принос към работата на колежа на комисарите. Пожелавам на Мария Габриел всичко най-добро и съм убедена, че нейният европейски опит в ЕК ще бъде използван добре за страната”, допълва Фон дер Лайен.

Тя уточнява, че заместник-председателите на ЕК Маргрете Вестагер и Маргаритис Схинас ще поемат отговорностите на Габриел от днес. Вестагер ще отговаря за иновациите и научните изследвания, а Схинас – за образованието, културата и младежта.

Източник: Банкеръ

Подобни публикации

Back to top button