Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Ротация на прага: Ултиматум от Борисов-отговор от Петков

Бойко Борисов и Кирил Петков размениха реплики чрез медиите за поста на външния министър

С наближаването на ротацията във властта напрежението между управляващите все повече се покачва.

Медийни дебати се проведоха в петък между Кирил Петков от “Продължаваме Промяната” и Бойко Борисов – ГЕРБ. Причината – кой ще заеме поста на външния министър, след като Мария Габриел освободи позицията и стане премиер при ротацията.

Размяната на реплики бе провокирана от изказване на премиера Николай Денков в четвъртък пред журналисти в Хага. Там той обяви, че не иска поста на външен министър като такъв, а за да се чува гласът на ПП-ДБ в чужбина.

ГЕРБ-СДС не отстъпват Външно министерство на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ). Ясно и точно: Мария Габриел – премиер, заяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в петък сутринта, споменавайки избори “2 в 1” заедно с европейските през юни.

Външно министерство, единственото което имаме – при нас, да се избере министър, който защитава държавните, а не партийни интереси, всички други министри и областни управители остават при тях (ПП-ДБ), поясни той. Ако това не се случи, няма какви преговори да се водят повече, обяви Борисов.

Борисов: Мария Габриел – премиер, МВнР – на ГЕРБ

Потресен съм от вчерашното изказване на акад. Денков, който искал Външно министерство, не, за да се чува гласът на България, на правителството, на народа, а на ПП-ДБ, подчерта той.

Мисля, че беше нечистоплътно вчера от нашите разговори да се изнася информация, отговори той на въпрос дали от ПП-ДБ са предлагали на ГЕРБ други министерства в замяна на МВнР, обясни лидерът н ГЕРБ.

Ако някой ни заплашва с предсрочни избори – ние не се плашим. Ако ще играем на червени линии – никога няма да се наведем. Това каза пред журналисти съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, отговаряйки през медиите на Бойко Борисов.

Да се заплашва с избори “две в едно”, защото не може да се съвмести един отбор, който вече работи, и някакви хора почват да чертаят линии за избори, това за мен е не само липса на държавническо поведение, но и някакъв тип егоизъм, който в този момент е абсолютно непродуктивен в разговорите, каза още Петков.

Петков отговори на Борисов: Никога няма да се наведем

“Защо трябва да си говорим за червени линии, когато има един работещ отбор”, попита той.

От наша гледна точка, този тип червени линии няма да проработят. Ние никога не сме се навеждали, ако някой ни заплашва с нещо, посочи Петков.

Темата бе коментирана и от председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

Според него избори „две в едно“ не е добър вариант за България. Изказването му бе пред журналисти в парламента.

Помолен да коментира изказването на Бойко Борисов за избори „две в едно“ заедно с европейските, Пеевски отговори, че всичко зависи от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

Пеевски: МВнР е на ГЕРБ, ПП-ДБ имат цялата власт в държавата

Според него такъв вариант не е добър за страната, но за ДПС би бил добър. Пеевски посочи, че са готови за избори, но държавата не трябва да се тласка в тази криза. Колегите трябва да се овладеят от ПП-ДБ, да си изпълнят това, което е записано за Министерство на външните работи (МВнР), и да вървим напред в името на България, смята още Пеевски.

В отговор на въпрос за „сглобката“, той каза, че ако някой я счупи, то това биха били ПП-ДБ. Попитан дали е записано някъде, че МВнР трябва да остане при ГЕРБ, Пеевски отговори: „то е на ГЕРБ“. По думите му ПП-ДБ трябва да се овладеят, да разберат, че не може да се случва, каквото поискат, както поискат, и да се научат, че писаните неща трябва да се спазват.

Попитан може ли едно министерство да е чак толкова значимо, за да се счупи „сглобката“ и да тръгнем отново на избори, Пеевски каза, че не може да си го обясни.

Източник: Вести

Подобни публикации

Back to top button