Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Мнения
Популярно

Тръмп заяви, че забраната на TikTok ще даде възможност на Мета, заклейми Facebook като “враг на народа”

Предполагаем кандидат за президент на Републиканската партия и бивш кандидат за президент на САЩ Президентът Доналд Тръмп заяви в понеделник пред CNBC, че се опасява, че забраната на притежаваното от Китай социално приложение TikTok ще послужи само за овластяване на Facebook, която той нарече “враг на народа”.

Говорейки в понеделник в предаването “Squawk Box” на CNBC, Тръмп заяви, че “има много добро и има много лошо” с TikTok, но че забраната на платформата може ефективно да помогне на Facebook, която е собственост на Meta, да удвои размера си.

Мнението на Тръмп за TikTok контрастира с това на действащия президент на САЩ Джо Байдън, който заяви, че ще подпише законопроект за забрана на приложението, ако Конгресът го приеме.

Бившият президент Доналд Тръмп: Смятам Facebook за враг на народа

Предполагаемият републикански кандидат за президент Доналд Тръмп в понеделник изрази опасения относно усилията за забрана на притежаваното от Китай приложение за социални медии TikTok в САЩ, като заяви, че то ще послужи само за овластяване МетаПлатформата на Facebook.

“Без TikTok можете да направите Facebook по-голям и считам Facebook за враг на народа”, каза Тръмп, който беше бивш президент на САЩ между 2017 и 2021 г., в интервю в понеделник за CNBC.

Признавайки опасенията си относно националната сигурност и поверителността на данните по отношение на TikTok, Тръмп каза, че “има много добри и има много лоши” с платформата.

“В TikTok има много хора, които го обичат. Има много малки деца в TikTok, които ще полудеят без него”, каза Тръмп.

CNBC се обърна към Meta за коментар.

TikTok, която е собственост на китайския интернет гигант ByteDance, избухна в популярност през последните няколко години, превръщайки се в международна сензация с кратките си видеоклипове.

Това също така накара регулаторите да се опасяват, че китайската собственост на софтуера ще означава, че той може да споделя лични потребителски данни по искане на правителството в Пекин.

ByteDance, подобно на други китайски компании, ще бъде принудена да разкрие такава информация, ако бъде помолена да го направи, твърдят експерти. Законът за националното разузнаване на Китай от 2017 г. изисква организациите и гражданите да “подкрепят, подпомагат и сътрудничат с работата на държавното разузнаване”.

През 2020 г. администрацията на Тръмп безуспешно се опита да премахне TikTok от магазините за приложения в САЩ поради тези опасения. Впоследствие Тръмп нареди на ByteDance да се освободи от TikTok в рамките на 90 дни. Това усилие, което в един момент видя Майкрософт постави оферта за американския бизнес на TikTok, също така и не се осъществи.

Продължаващи опасения

Сега американските законодатели отново засилват усилията си за справяне с опасенията около TikTok, като отделни законодателни актове предлагат или продажба на TikTok от ByteDance, или пълна забрана. Действащият президент Джо Байдън, който изрази опасения за националната сигурност заради TikTok, също заяви, че ще подпише законопроект за забрана на приложението, ако Конгресът го приеме.

Наскоро Тръмп смекчи тона си, като заяви, че се опасява, че забраната на TikTok ще послужи само за да направи Facebook по-мощен.

В интервюто в понеделник Тръмп заяви, че смята, че TikTok остава риск за националната сигурност, като се има предвид китайската му собственост – но също така отклони вниманието към Facebook, отбелязвайки, че платформата има подобни проблеми, свързани с неприкосновеността на личния живот и сигурността.

“Ако Китай иска нещо от TikTok, те ще го дадат, така че това е риск за националната сигурност, [който] се увеличава”, призна Тръмп. “Но когато го погледна, не искам да направя Facebook двойно по-голям. И ако забраните TikTok, Facebook и други – но най-вече Facebook – ще бъдат голям бенефициент и мисля, че Facebook е много зает.”

“Мисля, че Facebook е много лош за нашата страна, особено когато става въпрос за избори”, добави Тръмп.

Източник: CNBC

Подобни публикации

Back to top button