Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Култура
Популярно

Варненската школа “Братя Люмиер“ проведе открит урок, посветен на Деня на българското кино

Кино школата „Братя Люмиер“ към Общинския детски комплекс във Варна проведе открит урок, посветен на Деня на българското кино – 13 януари. В отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ петима от възпитаниците на клуба представиха пред публиката творчеството на Апостол Карамитев, Ивайло Христов, Бинка Желязкова и Георги Дюлгеров. Срещата бе под наслов „Българското кино – малкият остров на големите надежди“.

Децата и тяхната ръководителка Елица Матеева припомниха, че през изминалата година се навършиха 100 години от рождението на Апостол Карамитев и Бинка Желязкова, а режисьорът Георги Дюлгеров отбеляза 80-годишнина и представи на фестивала „Златна роза“ във Варна своя нов филм „Записки по едно предателство“.

Две от презентациите бяха посветени на режисьорката Бинка Желязкова, в нейния черно-бял и цветен период. Бяха демонстрирани откъси от филмите „Привързаният балон“ и „Нощем по покривите“, от който прозвуча актуален монолог на Тодор Колев за забързаното темпо на живот, което съсипва хората. Желязкова е първата жена режисьор в България, подчертаха представящите и обърнаха внимание на нейната безкомпромисност, която улавя духа на времето, но я поставя в маргинална позиция със съпруга й Христо Ганев, автор на сценариите на пет от филмите й. Трудната й съдба се дължи на критиките към социализма, в който идеалите се разминават с действителността, посочиха учениците и дадоха за пример факта, че четири от седемте й филма са спрени от цензурата. Бе обърнато внимание също, че „Нощем по покривите“ е сниман във Варна и могат да се видят кадри от гарата и морето.

В къща в Морската градина на Варна са снимани и сцени от „Любимец 13“ с Апостол Карамитев, стана ясно от мултимедията с моменти от негови филми и снимки със семейството му.

Бе отделено внимание на Ивайло Христов и неговата книга „Актьорът и киното“, която според учениците може да бъде много полезна на всички от тази професия, като очертава добре разликите между играта на сцена и пред камерата. Актьорството всъщност не е точно работа, защото, ако попитате един актьор какво прави, той ще ви каже, че играе или репетира, посочи представящият. Бе показан момент от ролята на Ивайло Христов във филма на Георги Дюлгеров „Записки по едно предателство“, както и част от негово телевизионно интервю, в което говори за работата с младите хора като преподавател в театралната академия, за свободата на артистите днес и хедонизма в изкуството.

Дюлгеров бе определен като режисьор, който прави свидетелства за духа на времето с достоверност и автентичност, дължаща се на задълбочените му проучвания. Той често снима с непрофесионални актьори, каза авторът на представянето и даде за пример Любов Любчева от „Черната лястовица“, с която наскоро учениците от „Братя Люмиер“ са имали онлайн разговор.

В открития урок от кино школата показаха за първи път работен вариант на своето филмово упражнение със заглавие „Дишай!“, посветено на проблема с агресията в училище и липсата на адекватна реакция от страна на хората, от които зависи тя да бъде спряна. В лентата освен учениците, играе актрисата Милена Кънева от Варненския драматичен театър. Петимата участници в открития урок на кино школа „Братя Люмиер“ получиха подаръци книги и дискове с филми от своята учителка.

Днешният ден се отбелязва като празник на българското кино, тъй като на 13 януари 1915 г. се е състояла премиерата на първия български филм „Българан е галант“ с режисьор Васил Гендов.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button