Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Васил Божков не се е прибрал доброволно, екстрадиран е

Прокуратурата и МВР са получили официално писмо от властите в Обединените арабски емирства

Бившият хазартен бос Васил Божков не се е завърнал в България доброволно, каквото впечатление остави, а бил екстрадиран от властите на Обединените арабски емирства, където се укриваше през последните три години и половина. Това излиза от официални документи на властите в ОАЕ. Новината, която бе съобщена първо от Mediapool във вторник, впоследствие бе потвърдена официално от прокуратурата в България.

С това голямата мистерия и догадки защо Божков смени петзвездния лукс в Дубай с килия в софийския арест и каква сделка с кого е сключил, би трябвало да отпаднат. В същото време самата процедура по екстрадиция, предприета от властите в емирствата, поражда въпроси и двусмислие. Проблемът е, че няма съдебно решение, което да постаноявява екстрадиция. Въпреки това документите, които българската страна е получила, говорят точно за такава процедура.

Васил Божков се прибра на 25 август и бе задържан още на летището. В момента той е в ареста, където може да остане и постоянно, ако апелативният съд не отмени решението на по-долната инстанция.

В понеделник българските власти са получили официално писмо от властите на ОАЕ с дата 23 август, с което са уведомени, че Божков ще бъде екстрадиран на 25 август. Уведомени са също за номера на полета, както и за очаквания час на кацането на самолета с екстрадираното лице на “Летище София” – 15:15 ч.

Във вторник следобед прокуратурата официално потвърди, че в понеделник в Софийска градска прокуратура (СГП) са получени документи от Министерство на вътрешните работи на Обединените арабски емирства (ОАЕ) чрез българското МВР, отнасящи се до Васил Божков. В документите е посочено, че компетентните власти на ОАЕ са решили да “екстрадират” българския гражданин с директен полет от Дубай до София. В същото време се уточнява, че “до настоящия момент СГП не е получила съдебен акт на компетентните власти на ОАЕ относно решението за екстрадиция”.

Малко по-късно от българското външно министерство съобщиха, че при тях няма постъпили официални документи от ОАЕ за екстрадирането на Васил Божков. Такива няма и в правосъдното министерство.

Защитата на Божков също отрича твърденията на държавното обвинение за екстрадиране (виж карето). Според адвокатите Божков е получил сертификат от прокуратурата в емирствата на 23 август за това, че се предава доброволно на властите. Освен това има решение на Върховния съд на Абу Даби от 2021 г., с което екстрадицията е отхвърлена. Не е спазена в пълнота и самата процедура по екстрадиция.

Самият Божков заяви, преди да кацне на българска земя, че се прибира “след всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха”, а един от адвокатите му твърдеше, че завръщането било планирано отдавна, но досега бизнесменът нямал “разрешение” от властите в Дубай.

“След някои събития, свързани със съдебната власт, той (Васил Божков, б. р.) предприе действие за връщането си в страната, когато прецени, че нещата в България се поменят в положителния смисъл. Още повече, когато прекратиха едно от наказателите дела срещу него за престъпление срещу държавата”, каза през уикенда адв. Георги Гатев.

От новите данни от ОАЕ излиза, че не става дума за разрешение от властите в Дубай, а за екстрадиция.

В документите от ОАЕ се посочва, че Васил Божков е върнат заради обвинение в “пране на пари”. Според запознати той може да бъде съден само за обвинението, за което е екстрадиран, а не и по останалите обвинения, поради което може да възникнат проблеми за прокуратурата.

Междувременно във вторник Божков бе разпитан по твърденията си, че е давал подкупи на Бойко Борисов и Владислав Горанов.

Досега официално се знаеше, че през февруари 2020 г. българската прокуратура е изпратила над 200 страници документи до ОАЕ с искане за екстрадирането на Божков. Дълго време обаче държавното обвинение твърдеше, че няма никакъв отговор от емирствата, поради което се стигна дори до спиране на едно от делата срещу бизнесмена – с криминалните обвнинения.

Разследването бе спряно заради липса на отговор на молби за правна помощ от българската прокуратура до властите в Обединените арабски емирства. Първото искане е пратено още в края на 2021 г., а отговор не е получен. Второто е от миналия юни.

Тъй като по закон се изисква постановлението за повдигане на обвинение да бъде връчено лично на обвиняемия, прокуратурата трябваше да се опита да издири Божков. Ако призовката му бъде връчена и той не се яви, може да се пристъпи към задочно повдигане на обвинения. Без обаче да е направен опит за намирането му, процедурата нямаше как да продължи преди връщането на бизнесмена на българска територия.

Защитата на Божков: Имаме сертификат, че се предаде на властите доброволно
След публикацията екипът на Васил Божков отговори на Mediapool, че твърденията на прокуратурата не са верни, тъй като още на 20 юни тази година Божков се е появил при прокуратурата на ОАЕ и е предявил желание да се предаде доброволно на българските власти, за което той разполага със сертификат с дата 23 август 2023 г. По-късно адв. Георги Гатев показа на медиите въпросния документ на арабски, като той бе публикуван и във Фейсбук профила на Васил Божков.

Според публикация на самия Божков във Фейсбук от 6 октомври 2021 г. българските власти са изпратили общо 18 искания до институциите в ОАЕ за екстрадирането му чрез министерствата на правосъдието и на външните работи. Но българската прокуратура не е представила най-важните документи, свързани с исканията – първоначалното разследване и оригиналната заповед за задържане, които според защитата на Божков е задължително да бъдат предоставени съгласно закона за екстрадиция в ОАЕ. Властите чакали тези документи над година, но така и не ги получили, поради което най-висшият съд в Абу Даби окончателно е отхвърлил исканията за екстрадиция.

Решението е влязло в сила и не подлежи на обжалване, твърди Божков през 2021 г. Впоследствие решението е било пратено до българските власти и Интерпол. Защитата на Божков твърди, че той е получил по законовия ред в Дубай над 20 призовки и съобщения от различни съдилища в България, но нито е получавал, нито е правен опит за връчване на уведомления на българската прокуратура.

“Надявам се, че с това слагам веднъж завинаги край на безсилните лъжи и спекулации на прокуратурата в България за твърденията, че се “укривам”, че “не могат да ме открият и да ми връчат призовка”, че “още чакат решения по исканията за екстрадицията ми” и други подобни твърдения”, написа тогава Божков.

Източник: Mediapool

Подобни публикации

Back to top button