Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЗдравеНовиниТОП новини

Забраната за износ на лекарства: Експертите са скептични, че това ще проработи

Има проблеми както с производството и с ритъма на доставките, така и с международната обстановка

Износът на лекарства за диабет е сред причините за дефицита им у нас. Това са мотивите на Министерство на здравеопазването за въвеждането на мярката, която временно ограничи изнасянето на инсулина и други медикаменти.

Според експерти обаче причините за липсата на лекарства по аптеките са много. Те са свързани както с производствени проблеми и с ритъма на доставките, така и с международната обстановка, а в някои случаи дори с презапасяването.

От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) не смятат, че заповедта за забрана на износа на антибиотици и лекарства за диабет ще разреши изцяло проблема с липсата на медикаменти. Такова е мнението и на Българския фармацевтичен съюз (БФС).

„На теория забраната за износ би трябвало да означава, че те не могат да се изнасят и ще има много повече за българските пациенти. Но на практика – нямаме система, която да гарантира, че всяка аптека ще има достъп до тези лекарствени продукти“, обясни Димитър Маринов от БФС.

„Износът не е основната причина за недостига на лекарствените продукти. Според нас трябва да се назоват истинските причини и да се търсят работещи решения. Бидейки част от голямото европейско семейство, след като ние се затваряме към тях, откъде очакваме помощ, когато на нас ни се наложи да осъществяваме внос на редица критично важни продукти“, попита риторично Боряна Маринкова от БАРПТЛ.

Източник: БТВ

Подобни публикации

Back to top button