Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаТОП новини
Популярно

Зам.-министър на финансите: Най-големите ползи от еврото са сигурността за хората и държавата

Процентът на хората, които не искат еврото е в процес на намаляване. Преди две години беше по-висок, отколкото през предходната, каза Ивайло Яйджиев

Информационната кампания за въвеждане на евртото цели да даде възможно най-детайлна потребителска информация на гражданите. Да отговори на практичните въпроси как ще се случи смяната на валутата и да се бори с дезинформацията.

Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria зам.-министърът на финансите Ивайло Яйджиев.

Ще включва въпроси за двойното обозначаване на цените, лихвените проценти, какво ще се случва с пенсии и заплати. В следващите дни очакваме да се финализира процесът за избор на лого. До края на месеца ще пуснем и сайта за еврото.

Процентът на хората, които не искат еврото е в процес на намаляване. Преди две години беше по-висок, отколкото през предходната. Кампанията ще продължи 18 месеца и целта ѝ, не е да се влезе в разговор дали да се въвежда еврото, а как това да стане на практика.

Последните данни показват, че инфлацията спада с по-бързи темпове, отколкото хората биха очаквали. Завършили сме годината на 4.7%. Една година преди това беше 17%. Този тренд се очаква да продължи. В същото време инфлацията в еврозоната отново нараства, т.е. ножицата се затваря и е възможно ние влезем в рамките за изискванията за инфлация до май.

Работим по Закон за еврото, който много ясно ще разпише, че лихвените проценти на частните потребители, в случаи на плаващ лихвен процент, той не може да бъде по-висок от лихвения процент, който е бил преди превалутирането, а фиксираният лихвен процент задължително трябва да остане същият. Влизането в еврозоната няма да повиши лихвените проценти. При заплатите и пенсиите също има много ясен критерий, за превалутиране. Смяната на валутата няма да доведе до неблагоприятни последици за потребителите.

След първи януари 2025 г. ще има период от един месец, в който потребителите ще могат да плащат и с левове, и с евро. След това има период от една година, в който левовете безплатно ще могат да бъдат обменяни. Левовите сметки ще се превалутират автоматично в еврови в деня на влизане в еврозоната.

Контролните органи като КЗП трябва да следят за спекула. В Закона за еврото предвиждаме и допълнителни мерки, които ще позволят на други институции като НАП да следят да няма такива явления.

Най-големите ползи от еврото са сигурността за хората и държавата. Ще станем част от втората най-разпространена валута в света и зад българската икономика ще стои Европейската централна банка. Икономическите ползи включват възможност за по-добра търговия с по-малко разходи, по-ниски лихвени проценти за заеми за бизнеса и граждани, отпадат таксите за превалутиране. Влизаме и в сърцето на евроинтеграционните процеси, което е цивилизационен избор.

Източник: www.fakti.bg

Подобни публикации

Back to top button