Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЗдравеНовиниПрепоръчани

Зам.-министърът на здравеопазването увери, че лекарства в аптеките ще има

Лекарства в аптеките ще има“, заяви в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ заместник-министърът на здравеопазването Илко Гетов. „Забраната е временна за около 8 седмици. Към днешна дата има сериозен недостиг само за един единствен инсулин в страната. Всички пациенти, които са потърсили инсулин, са удовлетворени“, допълни Гетов.

Министерството на здравеопазването забранява износа на инсулин
Илко Гетов посочи, че за да не се създава стрес са предложени само лекарствата за диабет и антибиотиците.

„Само за трите седмици, всъщност сега изтичат, откакто е въведено, сравнено със същия период на миналата година, около 1/3 е намаляла употребата на антибиотици. Ако приемем, че половината от тези проценти са истински проценти, тъй като може да има презапасяване и други различни фактори, ние индикаторът – намаляване на лекарствената употреба на антибиотици и превенция на антибиотичната резистентност, сме го постигнали с една мярка“, коментира Илко Гетов.

Относно поисканата от Българския лекарски съюз от ефира на БНТ негова оставка Илко Гетов заяви, че това не би трябвало да се комуникира през медиите. Повод за поисканата оставка е проблемът с електронните рецепти.

„Нито едно от решенията по отношение на електронните рецепти не е взимано персонално и еднолично само от мен“, подчерта Илко Гетов.

Той обясни, че решението за въвеждането на електронните рецепти е станало след решение на здравната комисия в парламента.

„За мен лично няма връщане назад електронната рецепта. За целия период са предписани около 325 000 рецепти за антибиотици, като са изпълнени около 70 процента от тях. Намалява с много бърз темп делът на анулираните електронни рецепти по различни причини“, каза още Илко Гетов.

Източник: Филтър

Подобни публикации

Back to top button