Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноПрепоръчани
Популярно

Защо бизнесът на Върджин Орбит се провали? Двете фатални грешки на Ричард Брансън!

Светослав Александров.

Върджин Орбит съкращава 85% от работниците си и все още не успява да си намери стабилен инвеститор. Компанията е на ръба на фалита, а конкретно тази област от космическото дело, т.е. микросателитните услуги, е безкомпромисна. Бизнесът е брутален, конкуренцията е сериозна и урокът на Върджин Орбит следва да ни покаже, че следните фактори не гарантират бизнес успех – нито основаването от богат бизнесмен като Ричард Брансън, нито наличитието на уникална технологична способност (в случая изстрелването на течногоривна ракета от борда на самолет), нито дори технологичните успехи (4 от общо 6 изстрелвания на Върджин Орбит са успешни, а макар че именно най-последният полет е провален, компанията закъса още преди него).

Фалитът на Върджин Орбит е закономерен за всеки, който следи изкъсо модерната космическа надпревара между създателите на комерсиални ракети. Фирмата на Ричард Брансън допусна две фатални грешки:

  1. Инвестиционна грешка – счита се, че за разработката на ракетата “ЛончърУан” и адаптирането на самолета-носител “Боинг 747-400” са вложени $1 милиард. Това е безумие, защото крайният продукт е ракета, способна да въвежда няколкостотин килограма в ниска околоземна орбита на скромната цена от $12 милиона. Но дори тази грешка не би била фатална за компанията, ако технологията имаше бъдеще в по-далечен план. Има причина защо никой не иска да купи Върджин Орбит и да спаси фирмата от фалита. Стигаме до точка 2:
  2. Създадените от Върджин Орбит технологии не могат да се мащабират до по-голяма ракета. Върджин Орбит допусна това, което нито един от конкурентите не направи – не предвиди, че пазарът на микросателитите не е голям и на фона на конкуренцията от много други микроракети не помисли за създаването на по-голяма ракета (откъдето ще дойдат по-големи пари). Всички останали конкуренти на Върджин Орбит мислят за бъдещето – Рокет Лаб може да има големи успехи с ракетата “Електрон”, но вече проектирането на по-голямата ракета “Неутрон” е в напреднал етап, Файърфлай си има “Алфа” с един успешен полет, но в процес на разработка е среднотоварната ракета “MLV” и фирмата дори има договор с Нортроп Груман да доставя двигатели “Миранда” за среднотоварната ракета “Антарес 3”, даже фирмата Релативити Спейс, която едва преди няколко седмици успя да изстреля микроракетата “Теран 1”, не смята да спре дотук. Голямата цел е създаването на мощната ракета “Теран Р”, която ще е възвръщаема и ще конкурира “Фалкън 9”. Върджин Орбит не може да направи това, не може да мащабира “ЛончърУан” до по-голяма ракета въпреки предимството да разполага със самолет-носител като летяща стартова платформа, следователно не може да се намести в пазара на по-големите ракети.

Източник: КОСМОС БГ – Сайт за космонавтика.

Подобни публикации

Back to top button