Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Балканският миграционен маршрут изпревари маршрута през Централното Средиземноморие по брой незаконни преминавания на границата

“Карахме нагоре по хълма по еднолентов път, а полицейската кола слизаше по него. Сигурно са разбрали, че сме четири коли подред.”

Слави си спомня ярко деня, в който той и колегите му контрабандисти са заловени. Той току-що е излежал две години и половина в прословутия български затвор “Бойчиновци”.

Всяка от четирите коли е била пълна с афганистански мигранти, като сардини, по девет или по 10 във всяка. Българо-сръбската граница беше само на няколко метра.

“Те включиха синята светлина и потеглиха право към нас. Нямаше начин да избягам.”

Балканският миграционен маршрут отново придобива все по-голямо значение. Миналия септември, според организацията на граничната полиция на ЕС Фронтекс, този маршрут изпревари маршрута през Централното Средиземноморие през Италия по брой незаконни преминавания на границата. Мнозина минават през България.

Някои от приятелите на Слави все още са в затвора за контрабанда на хора. Осем мъже в килия, 110 в баня. Ужасните условия на студ, влага и глад са, казва той, причината, поради която иска да предупреди хората за свързаните с това рискове.

Един приятел, Ивайло, беше осъден за контрабанда в Унгария, след като изгони афганистанци от България на път за Австрия.

Затворен в Унгария, той получава инсулт. Унгарските власти го изпратиха обратно в България, за да довърши присъдата си и сега е в Бойчиновци. Слави твърди, че приятелят му не може да получи лекарствата, от които се нуждае, и се страхува, че ще умре там.

Българските власти не отговориха на молбата ни да посетят затвора.

Слави, бивш контрабандист на хора

Би-би-
Това беше добре за мигрантите, които бягаха, и за мен също. Сега не го виждам така, но така беше тогава
Слави
български бивш контрабандист на хора
1px прозрачна линия

Слави и приятелят му Светло ни завеждат в мазе в родното им село Септемврийци, в българската област Монтана, където можем да си поговорим насаме.

Това са равнините, където Стара планина се спуска надолу към река Дунав. Румъния е на далечния бряг, Сърбия през сухопътната граница на запад.

Контрабандисти по-нагоре по веригата идват тук, за да вербуват шофьори, да отвеждат мигранти през България, от турската граница до сръбската.

Това е и най-доброто място за преминаване, или с лодка до Румъния, или ходене през полетата в Сърбия, за да бъде взето от контрабандисти там. На Слави са платени по 50 евро на мигрант за бяганията от българската столица София до границата.

Карта, проследяваща мигрантските маршрути през Източна Европа, изготвена от унгарската полиция за борба с контрабандата

Как се е чувствал да печели пари от уязвими хора, питам аз.

“Това беше добре за мигрантите, които бягаха, беше добре и за мен. Сега не го виждам така, но така беше тогава.

“Дадохме им нещо за ядене. Мисля, че помагахме на тези хора. Те търсеха нов живот, по-добър живот.”

Септември
Септември е в района на Монтана, недалеч от граничните райони на река Дунав

Бяха предимно мъже, но понякога жени и деца. Нещастни, слаби, гладни хора, лежащи един върху друг в задната част на автомобили със затъмнени стъкла. Афганистански “водач” ще седи до Слави по време на пътуванията, тяхната работа е да разхождат мигрантите през границата.

Причината да бъдат заловени, казва Слави, е, че не са печелили достатъчно, за да платят на полицията, въпреки че той е знаел на кого да плати.

Те бяха на дъното на контрабандната пирамида. В деня, в който са заловени, “пилотна кола”, движеща се напред, не е в състояние да предупреди останалите, защото няма мобилен сигнал.

Твърденията му за корупция в полицията се подсилват от Павлин Коджахристов, който до миналата година беше ръководител на антикорупционното звено в българското вътрешно министерство.

“Примерите са много”, казва г-н Коджахристов.

“Там беше служителят от Гранична полиция, който криеше хора в колата си и ги докарваше от Турция. Друг предостави подвеждаща информация на колегите си от полицията, изпрати ги на лов за диви гъски в една част на границата, докато 40 или 50 души пресичаха на друго място.

В един забележителен случай полицай се предава, убеден, че парите, които е спечелил, са маркирани и че е под наблюдение. Не беше, но дотогава беше изгорил по-голямата част от парите.

За водачите рискът от арест е съчетан с нарастващата опасност от пътнотранспортни произшествия при избягване на арест.

Входна табела в Локорско
Село Локорско е близо до столицата София

През февруари 2023 г. камион е намерен изоставен на Локорско, близо до околовръстния път около българската столица София. 18 афганистанци бяха мъртви вътре, задушени.

Хедаятула е един от оцелелите. След повече от месец в кома, той се възстановява и успява да пътува, законно, до Германия.

“Обвинявам контрабандистите и особено шофьора, защото когато се случи инцидентът, ние блъскахме отстрани, но никой не дойде да ни помогне, никой не дойде да отвори вратите”, каза ми той.

“Хората отчаяно искат да направят това пътуване и в същото време контрабандистите печелят пари и обещават много неща, но не спазват обещанията си.”

Слави и Светло нямаха нищо общо с този инцидент, но бяха ужасени, когато чуха за него.

“Мисля, че шофьорите бяха доста тъпи. Тези камиони са запечатани. Как да не си помислят да направят дупка и да пуснат малко въздух?”, казва Светло.

Слави (Л) и Светло са се разбрали да говорят, защото казват, че искат да възпрат другите да станат контрабандисти на хора
Слави (Л) и Светло са се разбрали да говорят, защото казват, че искат да възпрат другите да станат контрабандисти на хора

“Нещо подобно можеше да ни се случи и ние сме наистина благодарни на Бог, защото никой не умря, когато беше с нас.”

Освен че подчертават условията в затворите, мъжете казват, че имат за цел да разубедят и други млади българи да се включат в контрабандната търговия.

Светло също е лежал в затвора за контрабанда и казва, че наскоро са му предложили 15 000 евро за едно бягане. Той го отклони.

И двамата мъже вече са чисти.

“Не беше лесно за жена ми, докато бях в затвора”, казва Светло, “защото я бях излъгал за работата си, откъде идват парите. И тя остана сама с малки деца.”

Източник: Би Би Си

Подобни публикации

Back to top button