Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Бюджет 2023 вече е факт – с основен акцент върху заплатите

След рекордно дълго заседание – около 20 часа, парламентът прие държавния бюджет за 2023 година, който е с доста мисъл за 2024 година предвид факта, че над половината 2023 година вече е в историята.

Повече пари за заплати

Основен акцент в новия бюджет е пренасочването на капиталови разходи за заплати в различни държавни сектори, включително полицаи, пожарникари, военни, служби за сигурност, здраве и образование.

Заложените пари за увеличение на заплатите в МВР и ДАНС възлизат на 157.2 млн. лева. 5 млн лева допълнително ще отидат за вероизповедания. Близо 11.5 млн. лева ще бъде заделено за увеличение на заплатите в правосъдието и по точно за надзирателите в затвори и главна дирекция “Охрана”.

Заплатите ще бъдат увеличени и в системите на митниците и данъчните, затова са отделени 25 млн. лева. Увеличение има и при военослужещите, разходите им за заплати са увеличени с 75 млн. лева.

Увеличават се с 30 млн. лева парите за заплатите в спешна помощ и РЗИ, съобщава БНТ. Още 1,5 млн. лева са заделени за по-високи заплати в БНР. 20 млн. лева за допълнителни плащания на земеделските производители, 8 млн. лева са заделени за увеличение на заплатите в Агенцията по горите и в Агенция по безопастност на храните.

Депутатите са заложили също така да бъдат отделени 7,8 млн. лева допълнително за изплащане на еднократна помощ за родителите на ученици в пети клас от 300 лева.

Бюджетната рамка

Държавният бюджет е изработен при заложени макроикономически показатели – 1,8% растеж на икономиката и 8,7% средногодишна инфлация. БНБ обаче намали прогнозата си за растеж на БВП на 1%.

През държавният бюджет бяха променени и редица данъчни закони. Увеличават се акцизите на електронни цигари съдържащи или несъдържащи никотин. Всички компании, които имат над 100 души персонал, ще трябва да плащат заплатите им по банков път.

В тази връзка финансовият министър Асен Василев увери, че за улеснение на хората ще бъдат поставени банкомати във всеки един клон на Български пощи дори и в малките населени места. Тегленето на пари от заплата няма да се таксува.

Веднага след приемането на бюджета, Асен Василев благодари на депутатите и коментира пред репортери, че приетият бюджет е в първоначално зададените рамки и е доволен от него. Василев също така изтъкна, че в бюджета има достатъчно буфери, така че да бъде обрана разликата в растежа прогнозиран от БНБ на 1%, след като бюджета е изготвен при 1,8 на сто.

Източник: Експерт.бг

Подобни публикации

Back to top button