Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Euractiv: България издига Даниел Лорер за еврокомисар

Номинацията на български кандидат за еврокомисар очаквано създава напрежение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Причината е, че двете коалиции не успяват засега да постигнат разбирателство около единна кандидатура, но такава трябва да има, казаха източници на EURACTIV от Министерски съвет.

Засега фаворит за позицията е Даниел Лорер, който е член на ръководството на “Продължаваме промяната”. Но това е предпоследно, утре всичко може да се промени – ситуацията е динамична, обяснява източници от ПП-ДБ.

Лорер е депутат от ПП и беше министър на иновациите в правителството на Кирил Петков. Той беше включен в първия проектокабинет с премиер Николай Денков, но отпадна от окончателния състав на правителството с настояване на ГЕРБ.

Все още не е отхвърлена опцията правителството да издигне двама кандидатите.

Едининият да е на ПП, а другият на ГЕРБ които подкрепят правителството. Накрая решението трябва да бъде оставено в ръцете на Европейската комисия (ЕК), която предпочита бъдещият еврокомисар да е жена и от ЕНП, за да се запази баланса в комисията.

България ще се опита да убеди ЕК, че за довършване на мандата на Мария Габриел това не бива да е водещо условие.

Партньорът на “Продължаваме промяната” (ПП) в коалицията – “Демократична България” (ДБ), нямат интерес към еврокомисарския пост. Слуховете, че в Брюксел може да замине съпредседателят на ДБ Христо Иванов, са спекулации, казват от политическата сила.

За позицията на еврокомисар упорито беше спряган съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков.

Но след като другият лидер на “Промяната” Асен Василев стана министър на финансите, предвид напрежението в парламента, предстоящите преговори за конституционна реформа, мнозинства за закони и обновяване на регулатори, подобно действие ще се приеме като бягство от отговорност от страна на Петков.

Все още се помни в Брюксел и сериозния гаф с разпространения запис от Радостин Василев, в който Петков споделя за свой конфиденциален разговор с Урсула фон дер Лайен.

ГЕРБ, които принадлежат към най-голямото политическо семейство – Европейската народна партия, смятат, че те трябва да предложат наследника на Мария Габриел. Още през май се появиха публикации, че това би могла да е евродепутатката Ева Майдел.

Еврокомисията настоява за представител от България

Българският еврокомисар Мария Габриел оваканти поста, за да стане вицепремиер и министър на външните работи в кабинет, излъчен с втория мандат на ПП-ДБ – и ротационен премиер след 9 месеца.

Мандатът на настоящата ЕК изтича след европейските избори през май догодина, но България беше подканена да номинира еврокомисар в телефонен разговор преди седмица на Урсула фон дер Лайен с премиера Николай Денков.

Правителствената пресслужба съобщи, че правителството ще излъчи българския кандидат и кандидатурата ще бъде подадена скоро в Брюксел.

ПП още не е член на “Обнови Европа”

ПП все още не е част от европейско политическо семейство, но опитите да се присъедини към либералите от “Обнови Европа” (Renew Europe) – третата по големина група в Европейския парламент, датират от година.

Преговорите са в доста напреднал етап, въпросът е през коя от партиите в “Обнови Европа” да го направим – през Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) или през движението на Макрон”, обясни източник от ПП. За да се присъедини ПП към АЛДЕ, е необходимо съгласието на ДПС – партията на Доган е член на АЛДЕ от 2001 г. От Движението обявиха м.г., че няма да пречат на “Промяната”, стига да спрат с “неоснователните обвинения” към ДПС.

За да бъде избран, Лорер трябва да получи подкрепата Урсула фон дер Лайен, след това на ход е Европейския парламент.

Най-напред обаче трябва да бъде номиниран и то след като е едва утихнал скандалът, в който бе замесено името на съпругата му Виолета Лорер. Въпреки финансовата ѝ експертиза тя няма да бъде предложена за член на борда на Европейската инвестиционна банка (EИБ), след като ГЕРБ-СДС са настояли да бъде оттеглена. Информацията за намерението на финансовия министър да я номинира беше разгласена от “24 часа”.

Механизъм за номинации и назначения, за да се избягва подобно напрежение между двете коалиции, все още не е изработен.

Може да стане член на борда на Европейската инвестиционна банка като представител на България

Влизането на ПП в “Обнови Европа” ще бъде силен аргумент на правителството за политическа подкрепа от Нидерландия за Шенген.

През миналата година Кирил Петков се похвали с добри отношения с нидерландския премиер Марк Рюте, който е чат от същото политическо семейство. Именно подкрепата на политическите блокове в ЕС беше липсващата част за подкрепата на българската амбиция за Шенген през 2022 година.

Източник: News.bg

Подобни публикации

Back to top button