Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Иванка Шалапатова: Готови сме да посрещнем бежанска вълна от Израел

Може да се говори, че човечеството е на пропастта тогава, когато невинни деца губят живота си. България е в пълна готовност, ако има бежански поток от Израел, да предостави всички форми на закрила за непълнолетни и малолетни деца от Израел. В това увери социалният министър Иванка Шалапатова пред БиТиВи.

Все още няма данни за мигрантска вълна от Израел.

Шалапатова добави, че всички зони за закрила на непълнолетни и малолетни непридружени деца от Израел ще окажат всякаква форма на подкрепа, включително и от Държавната агенция по закрила на бежанците.

За увеличението на минималната работна заплата на 933 лв. от 2024 г., Шалапатова коментира, че минималната работна заплата е важно да бъде адекватна, защото не можем да продължаваме в България да има работещи бедни хора. Чуват се аргументите на работодателите и синдикатите, но нашата мотивация е да повишим доходите на хората. Няма как да се борим с бедността, ако останем назад с коригирането и увеличаването на минималната работна заплата, добави социалният министър.

Водената до този момент социална политика не е компенсирала бедността, каза Шалапатова и добави, че нейната политика и екипът е ограничаване на бедността сред децата.

Иванка Шалапатова вижда и сериозна активност в Министерство на икономиката и индустрията да овладее цените на храните и инфлацията. Близо 26% от децата живеят в риск от бедност и от социално изключване, отчете тя.

Тя е чула тревогите на много пенсионери заради липсата на коледни добавки в бюджета. Не е нормално пенсионерите да чакат коледната надбавка. Шалапатова търси алтернатива и за възрастните хора в по-малки центрове за настаняване, а не в типичните домове за възрастни хора.

Източник: News.bg

Подобни публикации

Back to top button