Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураПрепоръчани

Изложба с шедьоври от Рилския манастир ще бъде представена в Париж

Изложбата “Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител” ще гостува в Париж. Това информират от Българската академия на науките (БАН).

По повод 40-годишнината от включването на Рилския манастир в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 21 до 27 април, в Централата на организацията в Париж, ще бъде представена фотодокументалната изложба. Тя е подготвена от екип на Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките (ИБЦТ-БАН) в изпълнение на Национална научна програма “Развитие на българистиката в чужбина”.

Изложбата се осъществява под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО с любезното съдействие на Рилския манастир, Постоянното представителство на страната ни към ЮНЕСКО и Държавния културен институт към Министъра на външните работи.

Официалното откриване ще се състои на 24 април, от 12.30 ч., в Централата на ЮНЕСКО в Париж.

Както БТА писа, изложбата бе представена в София за Деня на народните будители – 1 ноември 2021 г. През миналата година тя бе експонирана и в Българския културен институт в Будапеща, Унгария.

Снимките, дело на фотографа на Рилския манастир Добрин Кашавелов, представят шедьоври от Рилската света обител, най-старата институция в българската държава, която пази и поддържа българския дух през вековете. Манастирът, чието значение далеч надхвърля Балканите, в продължение на повече от хиляда години е културно средище и съкровищница на православието.

Източник: БТА

Снимка: БАН

Подобни публикации

Back to top button