Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Култура
Популярно

Министърът на културата Кръстю Кръстев се срещна с д-р Роберто Стабиле, ръководител на специалните проекти в световноизвестната киностудия „Чинечита“

Обсъжда се идеята за създаването на фонд „Италия – Балкани“ за развиване на копродукциите с участието на страната ни

Министърът на културата Кръстю Кръстев се срещна с д-р Роберто Стабиле, ръководител на специалните проекти в световноизвестната киностудия „Чинечита̀“ и на международните отношения в ANICA (Националната асоциация на аудиовизуалните и цифровите кинематографични индустрии).

Посещението на д-р Стабиле в България е по покана на българския министър на културата и е продължение на срещата, която той проведе с представители на италианската киноиндустрия през септември миналата година в рамките на 16-ото издание на Празника на българското кино в Рим.

По време на срещата днес в Министерството на културата, на която присъстваха ресорният зам.-министър на културата Виктор Стоянов и директорът на културния ни институт в Рим г-жа Жана Яковлева, бяха обсъдени възможностите за съвместни проекти в сферата на киноиндустрията и сътрудничество в областта на аудиовизията между двете страни. Министър Кръстев  оцени високо споделения положителен опит от д-р Стабиле по отношение на популяризирането на различни градове като желани филмови дестинации. Двамата разговаряха още и за идеята да бъде създаден фонд „Италия – Балкани“, благодарение на който страните от нашия регион ще получат по-големи възможности за продуциране и разпространение на филми на запад, като ще се повиши и конкурентоспособността на българското кино. През октомври предстои и среща на ниво министри на културата в Рим, където ще се включат и останалите балкански страни.

Министър Кръстев и д-р Стабиле разговаряха също за възможността България да бъде фокусна страна на кинофестивала във Венеция. Създаден през 1932 година, той е най-старият кинофестивал в света и един от трите най-престижни, наред с Кинофестивала в Кан и Берлинския международен кинофестивал. Идеята е в рамките на фестивала български продуценти да осъществят пряка връзка с италианските си колеги. Министър Кръстев посочи, че партньорството с Италия в областта на кинопроизводството има своята история, но би се радвал то да се засили. В тази връзка предложи в някой от големите ни филмови фестивали да се програмира фокус върху италианското кино.

По-късно днес зам.-министърът на културата Виктор Стоянов и изпълнителният директор на ИА „Национален филмов център“ Петър Тодоров срещнаха родни кинопродуценти с д-р Роберто Стабиле. По време на разговорите, в които бе обменена практическа информация за начините на финансиране на копродукции, се включиха директорът на културния ни институт в Рим г-жа Жана Яковлева и директорът на Италианския културен институт в София г-жа Мария Маца. Освен с идеята за създаването на фонд „Италия – Балкани“ за развиване на копродукции с участието на страната ни, както и за възможността страната ни да бъде фокусна на кинофестивала във Венеция, д-р Роберто Стабиле запозна българските кинопродуценти с алтернативни възможности за финансиране на филми в Италия. Бе направен сравнителен анализ на механизмите за финансиране на производството на кино и киноразпространението в България и Италия, бяха обменени добри практики в копродуцирането.

Д-р Стабиле сподели, че истинският успех на един филм е свързан не толкова с финансирането, което получава, а преди всичко с историята, която ще разкаже, затова и италианската страна държи да подкрепя филми, които разказват важни истории и могат да достигнат до сърцето на публиката. От дискусията стана ясно, че кинопродуцентите в България и Италия се вълнуват еднакво от механизмите за оценяване на филмите, когато кандидатстват за финансиране, както и от конкретните ефекти от данъчните облекчения за заснемането на филми в дадена страна. Споделени бяха и ценни практически насоки по отношение на механизмите за избор на фокусна страна на фестивала в Берлин и инструментариума за по-широката промоция на филми на големи фестивали и престижни награди, като тези на филмовата академия на САЩ.

Зам.-министър Виктор Стоянов посочи, че екипът на Министерството на културата има амбицията да тръгне напред с по-големи крачки и ще предприеме всички необходими стъпки, за да засили процеса за сътрудничество в областта на киното и да го улесни, включително и благодарение на необходимите документи. „Кинопроизводството трябва да се подкрепя устойчиво и се надявам да достигнем до момент, в който и ние, както Италия, да си казваме „Какво е България без киното!“, посочи зам.-министър Стоянов. Той благодари за ползотворната среща на д-р Стабиле и за практическите съвети, които е споделил с родните кинопродуценти и допълни, че е важно сега тези съвети да се развият на институционално и професионално ниво.

Фотокредит: Борис Славчев

Министерство на културата

Подобни публикации

Back to top button