Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Миньорите остават на АМ „Тракия“, Гурково и Прохода на републиката

Продължава блокадата на магистрала “Тракия” и на Подбалканския път в района на Гурково, включително Прохода на републиката. Със скандирания “Оставка” протестиращите енергетици обявиха, че няма да отстъпят и че предложеният за Стара Загора план не ги устройва.

Вчера след заседание на Министерски съвет, премиерът Николай Денков и финансовият министър Асен Василев обявиха, че териториалните планове ще бъдат изпратени в Брюксел, а за миньорите от засегнатите региони е предвиден и социален пакет, който предвижда изплащането на 36 заплати за тези, които откажат да работят по рекултивация на мините.

Блокадата продължава вече денонощие. Нощта е преминала спокойно, без напрежение между протестиращите и полицията.

Вчера в парламента беше отхвърлено искането за отлагане на териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони у нас. Искането на БСП за включване в дневния ред на проект на решение за отсрочка от един месец за изпращане на териториалните планове за справедлив енергиен преход всъщност получи само четири гласа при второ гласува и след напрежение около парламентарната трибуна с привкус на хулигански прояви, нямаше и кворум. По-рано проектът, внесен от “Възраждане”, БСП и ИТН беше отхвърлен и от енергийната парламентарна комисия, както и на първо гласуване в пленарна гласа.

Протестиращите миньори заявяват, че ще останат на своите позиции най-рано до понеделник, ако не бъде осъществен някакъв контакт с властта.

Министърът на енергетиката Румен Радев и неговият заместник Красимир Ненов ще отидат при протестиращите енергетици и миньори днес. Разговорите ще се проведат в 13 ч в административната сграда на ТЕЦ “Марица изток 2”. Поканени са легитимните синдикални представители на топлоелектрическата централа и на “Мини Марица-изток”. Ще участват също ръководствата на двете дружества.

Както обаче стана ясно нито протестиращите нито представители на синдикатите възнамеряват да отидат на тази среща с министър, както и утре на срещата с премиера. Те настояват за започване на преговори с Европейската комисия.

Източник: News.bg

Подобни публикации

Back to top button