Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Любопитно
Популярно

Мистериозна мумия на “русалка” от XIX век е хибрид на маймуна, риба и гущер

Мистериозната мумия на предполагаема русалка от Япония изглежда е смесица от части на риба, маймуна и гущер, които са били съединени заедно, показват първоначалните резултати на екип от учени, които сканират за първи път странните останки.

Загадъчната мумия, която е дълга около 29 см, е известна като “Русалката от Фиджи” поради приликите си с предмет със същото име, за който се предполага, че през 1840 г. е придобит от Финиъс Тейлър Барнъм, американски шоумен, бизнесмен и актьор, запомнен е с представянето на прочутите си мистификации и с основаването на цирка „Барнъм и Бейли“. Мумията е закупена в Япония от американски военноморски офицер, който я дарява на Историческото дружество на окръг Кларк в Спрингфийлд, Охайо, през 1906 г. В документите, придружаващи мумията, се посочва, че датира от средата на XIX век.

Едва сега обаче изследователите проучват “русалката”, като правят рентгеново и компютърно сканиране на странните останки.

“Това ни позволи да видим (мумията) в почти всяко измерение с надеждата да видим какво има вътре в нея“, казва за Live Science ръководителят на проекта Джоузеф Крес, радиограф в Университета в Северен Кентъки.

Учените сканират старателно “русалката” от всички ъгли.
© Проект “Русалката от Фиджи” / Джозеф Крес
Първоначалните резултати показват, че мумията изглежда е съставена от главата и торса на маймуна, пришити върху обезглавеното тяло на риба, докато ръцете на русалката всъщност са крака на гущер – най-вероятно комодски варан (Varanus komodoensis), казва Крес. Сканирането разкрива и две дървени пръчки вътре в останките – една минаваща от главата до опашката и друга през лопатките (широките плоски кости от гръдния пояс), които вероятно са били добавени, за да държат мумията цяла, казва Крес.В момента изследователите се опитват да възпроизведат по-подробен модел на русалката и нейните отделни части на базата на направените сканирания. След като моделите бъдат завършени, екипът планира да ги изпрати в зоологически градини и аквариуми, което да помогне за идентифицирането на отделните компоненти, които я съставляват на ниво вид.

Това не е единствената мумифицирана “русалка”, наскоро подложена на подобни сканирания.

През март 2022 г. изследователи анализират подобен екземпляр, намерен скрит в кутия в японски храм. Учените първоначално очакват, че тази русалка, дълга 30,5 см, и датирана от средата на XVIII век, също е хибрид на маймуна и риба. Но последвалите сканирания през февруари разкриват, че мумията всъщност е направена предимно от плат, хартия и памук, боядисана с пясък и въглен и закрепена с метални щифтове. Различни животински части, включително косми от бозайници и рибена кожа, са залепени от външната страна на… куклата.

И двете русалки приличат най-много на нингио – митични рибоподобни същества с човешки глави. В японската митология има разкази за жена, живяла 800 години, след като изяла едно от тези “създания”, което превръща тези същества в символ на дълголетието. Възможно е японски рибари да направили тези хибриди, за да ги продават на богати хора, искащи да удължат живота си, съобщава Live Science по-рано.

Източник: National Geogrphic

Подобни публикации

Back to top button