Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураТОП новини

Митрополит Антоний: Светлата седмица символизира нестихващата радост от Възкресението

Настоящата седмица е „светла“ поради светлината на Христовото Възкресение и нестихващата неземна радост. Това сподели в ефира на Euronews Bulgaria митрополит Антоний, владика на Западно- и Средноевропейската епархия.

Ето какво още каза той:

Първата седмица след Възкресение Христово е наречена Светла, защото в древността всички, които са се посвещавали в името Господне и са се кръщавали в името на триединния Бог – Отец, Син и Свети Дух, през тази седмица са носили своите бели одежди, в символ на тази Христова чистота, която получават, отхвърляйки греха от себе си в кръщението и обричайки се в Христа. А в преносен смисъл тя е светла заради близостта и продължаването на тази радост от Христовото Възкресение.

По традиция всички православни християни вместо „добър ден“, „добро утро“ или „добър вечер“, в продължение на 40 дни след Христовото Възкресение се поздравяват с всепобедния поздрав „Христос Воскресе!“, на което се отговаря с „Воистина Воскресе!“.

Наричането на днешния ден „разтурни понеделник“, а светлата седмица и „празна“, са народни поверия, свързани с това, че хората първите дни след Христовото Възкресение изцяло съсредоточават своите мисли и чувства към празника и загърбват своите ежедневни работи, които имат да свършат. И може би тя е наречена „празна“ по народному, поради това, че се празнува, или защото не се върши никаква работа, която да ни отклони от радостта на празника.

Цялото интервю вижте във видеото.

Източник: Евронюз

Подобни публикации

Back to top button