Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани

ООН и Африканският съюз подписаха ново споразумение за правата на човека

Организацията на обединените нации и Африканският съюз засилиха партньорството си след приключването на седмия диалог на високо равнище в Ню Йорк във вторник.

На срещата генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и председателят на Комисията на АС Муса Факи Махамат подписаха рамково споразумение за правата на човека, което следва предишно споразумение за мир и сигурност и друго за развитие.

Говорейки след това пред репортери, те подчертаха необходимостта от реформиране на световната финансова архитектура, за да отрази настоящите реалности.

“Това, от което Африка се нуждае преди всичко, е справедливост в международните отношения, защото Африка стана жертва на структурните несправедливости на нашите международни отношения”, каза Гутериш.

Убежище за тероризма

Засягайки техните дискусии, г-н Факи започна с фокус върху мира и сигурността. Той каза, че Африка преминава през “труден период”, тъй като се е превърнала в “убежище за тероризъм и екстремизъм”, засягайки много региони и тъй като някои мироопазващи операции на АС намаляват.

Африка също е изправена пред икономически предизвикателства, предизвикани от това, което той нарече “тройната криза” на пандемията от COVID-19, изменението на климата и последиците от войната в Украйна, която се отрази на доставките на храни.

Той подчерта, че финансирането както за развитието, така и за мира е от решаващо значение, заедно с реформата на световните финансови институции.

Призив за климатична справедливост

Факи каза, че двамата лидери ще присъстват на конференцията за климата COP28, която се открива тази седмица в Дубай, която също трябва да бъде възможност да се застъпи за Африка, “която е силно засегната от последиците от изменението на климата, въпреки че замърсява много малко”.

Преходът към зелена енергия трябва да бъде справедлив, каза той, като се има предвид, че около 600 милиона души на континента все още нямат достъп до електричество.

“Също така трябва да гарантираме, че сме на прав път за развитие. И това може би ще ни помогне да смекчим въпроса за миграцията, който се превърна в особено деликатен въпрос за нашите съседи в Европа”, добави той.

Основен приоритет

Г-н Гутериш подчерта, че Африка остава ключов приоритет на ООН, като подчерта значението на работата с АС “въз основа на принципа на ръководените от Африка решения на африканските проблеми”.

Той каза, че континентът е бил “двойната жертва на несправедливостта”, свързана с колониализма и робството в миналото и отношенията между финансовите и икономическите сили днес.

Семената на фрустрацията

Африка имаше едни от най-високите темпове на икономически растеж в света преди пандемията, което разкри несправедливости, включително чрез разпространението на ваксини и увеличеното дългово бреме, което ограничава фискалното пространство.

В резултат на това страните не могат да отговорят на основните нужди на своето население, което се състои главно от младежта, което води до огромно разочарование, което посява семената на нестабилност, преврати и други развития, които подкопават мира и сигурността.

“Много е важно да се даде двоен отговор на тези проблеми на мира и сигурността. На първо място, да признаем, че мироопазващите мисии нямат смисъл там, където няма мир, който да се запази”, каза Гутериш.

Поддръжка на операциите на АС

Той призова за прилагане на мира и антитерористични операции в Африка, които се ръководят от АС и са упълномощени от Съвета за сигурност на ООН, както и за оценените вноски, необходими за финансирането на тези мисии.

“Те са единственият начин да бъдем ефективни в борбата с вида насилие и тероризъм, които сега се разпространяват в много африкански страни”, каза той.

Ръководителят на ООН също така подчерта необходимостта от мобилизиране на международната общност за справяне с икономическите и социалните първопричини за конфликтите. “И затова толкова държим на необходимостта от реформиране на международните финансови институции, за да сме сигурни, че те съответстват на днешната икономика, а не на икономиката след Втората световна война”, каза той.

Газа и Судан

По време на сегмента с въпроси и отговори ръководителят на ООН беше попитан за настоящата пауза в боевете в Газа, която е в сила от пет дни.

Въпреки че примирието е “стъпка в правилната посока” и “символ на надеждата”, Гутериш заяви, че “то не решава ключовите проблеми, пред които сме изправени”. Той повтори призива си за хуманитарно прекратяване на огъня, водещо до безусловно освобождаване на заложници и доставка на помощ за всички хора в Газа.

И двамата лидери бяха попитани дали призивът за изтегляне на мироопазващите сили на ООН от Судан и съобщенията за зверства в Западен Дарфур представляват провал на международната общност.

Гутериш описа ситуацията в Судан – където съперничещи си генерали се бият от средата на април – като “вина на онези, които жертват интересите на своя народ за чиста борба за власт, и на тези, които ги подкрепят въз основа на съображения, които не бих искал да коментирам (на) днес”.

Източник: SyndiGate Media Inc. (Syndigate.info).

Подобни публикации

Back to top button