Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Проф. Пимпирев на 71

Проф. Христо Пимпирев на 71-вия си рожден ден на борда на “Св. св. Кирил и Методий”: Най-големият ми подарък е да се връщам от успешна мисия в Антарктида на българския научноизследователски кораб

Ръководителят на българските антарктически експедиции проф. Христо Пимпирев отбеляза 71-вия си рожден ден на борда на българския военен научноизследователски кораб (НИК) “Св. св. Кирил и Методий” край бреговете на Аржентина след пролива Дрейк на връщане от българската база “Св. Климент Охридски” начело на групата от 32-та експедиция.

“Да съм на борда на НИК 421 е моят най-голям подарък за рождения ми ден, който съм получавал – да се връщам от успешна мисия в Антарктида и да си празнувам рождения ден на българския научноизследователски кораб с приятели от България и от Испания. Благодаря ви много за това мило посрещане. Благодаря на целия екипаж, на антарктиците, които бяха с мен и на тези, които са все още там и затова, че ще вървим напред и България ще си остане антарктическа и все по-морска нация. Благодаря ти капитане!”, каза проф. Пимпирев и подари на командира на кораба капитан втори ранг Николай Данаилов плакет на Българския антарктически институт.

Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров отбеляза, че за него е особена чест да поздрави “нашия любим проф. Пимпирев” с неговия рожден ден. “Знам колко е мечтан, колко е бленуван, колко дълги години той си е представял едно подобно събитие, когато ще може да отбележи своя празник на борда на роден научноизследователски кораб. Много години работа, много години труд, много години упоритост, много години преследване на една огромна мечта – България да бъде реална антарктическа и морска нация, мисля че вече са реализирани. Благодарение на енергията, благодарение на упоритостта на Христо днес ние имаме нашето постоянно присъствие в правителството на Антарктида и имаме един прекрасен научноизследователски кораб”, каза флотилен адмирал Медникаров.

Той подчерта, че сме свидетели и на изграждането на една изключително модерна научноизследователска база и инфраструктура на остров Ливингстън,, която ще обслужва целите на българските антарктически експедиции не едно десетилетие оттук нататък. “Всичко това го дължим в много голяма степен на Христо и неслучайно той се е превърнал в реалния символ на българската антарктическа програма, на българската наука, свързана с изучаването на белия континент. Ето защо в един такъв важен за него ден, който е важен и за нас, на първо място искам да пожелая на Христо да бъде здрав, все така упорит, и все така заедно да набелязваме големи цели и след това да се радваме на тяхната реализация”, каза адмиралът като отбеляза и това, че Христо Пимпирев е и почетен професор на ВВМУ.

“Ние правим само първите стъпки в реализирането на една голяма мечта, а именно усвояването на белия континент”, каза още флотилен адмирал Медникаров и подари на проф. Пимпирев икона на Свети Николай – покровителят на моряците. “Нека светецът да го закриля, нека светецът да го напътства, нека светецът го води към нови успехи и достижения в овладяването на белия континент”, завърши флотилен адмирал Медникаров.

Генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев, който също участва в 32-та българска антарктическа експедиция, връчи на проф. Пимпирев медала, издаден от Монетния двор на Българската народна банка (БНБ) по повод 125-тата годишнина на агенцията, като му пожела да достигне нейната възраст. “В първата си книга за Антарктида – “Докосване до Антарктида” – проф. Пимпирев цитира алпинистът Мълъри, който на настойчивите журналистически въпроси защо иска първи да се изкачи на връх Еверест отговорил “Защото върхът е там!”. Ние, българите сме на Антарктида редом с най-напредналите нации ба света, защото там е нашият връх в нейното изследване – проф. Христо Пимпирев”, отбеляза Вълчев.

Капитан II ранг Николай Данаилов каза, че празненството за рождения ден на проф. Пимпирев е комбинирано в района на Южния Атлантик с отбелязването на приключилата успешна полярна мисия за кораба и затова бяха раздадени сертификати на всички участници в антарктическата експедиция, които преминават Дрейк за първи път с българския кораб.

По-рано ръководителят на групата от единадесет испански изследователи от Испанското географско дружество писателят и популяризатор на Антарктида Хавиер Качо подари на командира на кораба почетен плакет. Той също получи от флотилен адмирал Медникаров и капитан Данаилов почетен медал на ВВМУ. Всички испанци получиха от Кирил Вълчев броя на списание ЛИК на английски език, посветен на първото историческо плаване на кораба “Св. св. Кирил и Методий” до Антарктида и назад под български флаг.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button