Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ПолитикаПрепоръчани

“Демократична България” обяви курс към импийчмънт на Радев

За да стартира процедурата, са необходими 60 депутати, но за да стигне до обвинение пред КС, ще трябват поне 160

“Демократична България” обяви курс към импийчмънт и сваляне от поста на президента Румен Радев. Това стана ясно от изявления на съпредседателя на “Демократична България” Атанас Атанасов в предаването “Панорама” на БНТ.

Той заяви, че разговори за импийчмънт ще започнат в следващия парламент, като мотивите за отстраняването ще са два – изказването на Радев в Брюксел, че България повече не трябва да помага с оръжие на Украйна въпреки решението на парламента, както и идеята му страната ни да наложи вето, ако ЕК реши да наложи нови санкции на Русия в областта на ядрената енергетика.

ПП и ДБ вземат със закон службите от президента
Продължаваме промяната” и “Демократична България” елиминират ролята на президента при назначаването на шефовете на службите, както и на главния секретар на МВР. Освен това държавният глава вече няма да има думата и за това кой да ръководи Националната служба за охрана.
СЕГА01 Дек. 2022
“Има основания да бъде обсъдено дали не се нарушава конституцията с това, че господин президентът и неговото служебно правителство се противопоставят на парламента”, каза Атанасов.

Граждани протестираха срещу прокремълската позиция на Радев
Протест срещу президента Румен Радев се състоя тази вечер на фонтана пред президентството . Поводът е изказването на държавния глава в Брюксел, в което той заплаши, че България ще наложи вето, ако се гласуват нови санкции срещу Русия, които включват и ядреното гориво.
СЕГА10 Февр. 2023
По-рано от “Продължаваме Промяната” също видяха в заявеното от президента в Брюксел незачитане на решенията на парламента и дадоха заявка, че може да се включат в процедура по отстраняване на държавния глава.

“Румен Радев си позволи да демонстрира явно незачитане на няколко решения на 48-ото Народно събрание, приети с огромно мнозинство от пряко избраните от народа депутати, като едновременно с това рискува отново да постави България в изолация на международната сцена”, заявиха от ПП.

Радев се обяви срещу позицията на 9-те президенти за Украйна в НАТО
Българският президент не само не подписа съвместното изявление на 9-те президенти от Централна и Източна Европа, но и изненадващо пусна официално съобщение, в което се обявява срещу тяхната теза за членството на Украйна в НАТО.
СЕГА03 Окт. 2022
Процедурата по отстраняването на президента е много усложнена, като тя може да тръгне единствено от парламента, а крайното решение може да вземе само Конституционният съд.

Според конституцията, отстраняване може да стане, ако има държавна измяна или друго нарушение на основния закон. Основният закон не посочва за какви конкретни нарушения може да става дума. За стартирането на процедурата са нужни подписите на най-малко 1/4 от народните представители – поне 60 депутати. След това, за да се поддържа обвинение от Народното събрание, трябва повече от 2/3 от народните представители да са гласували “за” – поне 160 от общо 240-те депутати.

ГЕРБ заговори за импийчмънт на Румен Радев
ГЕРБ яростно реагира на обръщението на президента Румен Радев към българските граждани вчера, в което той обяви, че снема доверието си от правителството на Бойко Борисов.
СЕГА05 Февр. 2020
Ако се съберат толкова гласове, парламентът вкарва обвинението в Конституционния съд, който го разглежда в едномесечен срок. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват с решение на КС.

КС поряза Гешев да разследва президента
Президентът не може да бъде разследван и привличан към наказателна отговорност, докато заема поста. Той не може да е обект на процесуални действия – например претърсвания, обиски, подслушвания. Не може да е обект и на оперативни действия.
СЕГА30 Юли 2020
В производството пред КС са допустими всички видове доказателства. Обвиненият има право да участва в производството със защита. Съдът уведомява председателя на Народното събрание за датата на заседанието. В производството участва и определен от Народното събрание народен представител, който да поддържа обвинението. Конституционният съд разглежда делото в състав най-малко 3/4 от всички 12 членове. Съдът постановява решението си с тайно гласуване. С решението КС прекратява или отказва да прекрати пълномощията на президента или вицепрезидента.

Решението се съобщава веднага на обвинения, на председателя на Народното събрание, на президента или вицепрезидента и на председателя на Министерския съвет. Когато съдът прекрати пълномощията на президента или вицепрезидента за държавна измяна, делото се изпраща на главния прокурор.

Източник: СЕГА

Подобни публикации

Back to top button