Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Политика
Популярно

Байдън предлага на Ердоган „шведска сделка“

Президентът на САЩ Джо Байдън установи връзка между желанието на Турция да получи американски изтребители F-16 и желанието на САЩ Швеция да се присъедини към НАТО. В реч във Вашингтон Байдън заяви, че е изяснил това в телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган след преизбирането му.

„Разговарях с Ердоган. Поздравих Ердоган”, каза Байдън. „Той все още иска да преговаряме за нещо по отношение на самолетите F-16. Казах му, че искаме да се договорим за Швеция, така че нека да приключим с това”.

Разговорите трябва да продължат през следващата седмица. Турция и Унгария са единствените страни от НАТО, които се противопоставят на влизането на скандинавската държава в отбранителния съюз, което е желано от останалите държави членки и Швеция. Турция беше посочила като причина живеещите в Швеция членове на опозицията, които правителството в Анкара определя като терористи. От своя страна Турция се стреми да закупи произведени в САЩ изтребители F-16 на стойност 20 млрд. долара. Въпреки че Байдън одобри искането, в Конгреса на САЩ има опозиция.

От турската президентска канцелария заявиха само, че в телефонния си разговор двамата президенти са изразили желание да задълбочат сътрудничеството си по всички двустранни въпроси. Те са се съгласили, че това е станало още по-важно с оглед на регионалните и глобалните предизвикателства.

Бойчо Попов

Източник: Инвестор

Подобни публикации

Back to top button