Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Френски фермери блокираха пътища около Париж в знак на протест срещу ниските цени на храните

Френските фермери в трактори в петък блокираха главните пътища в Париж, тъй като продължиха да изливат гнева си заради ниските цени на храните и прекомерната бюрокрация. Те също така затвориха дълги участъци от някои от основните магистрали във Франция.

Парижкият клон на фермерския съюз FNSEA заяви, че ще бъдат поставени пътни блокади по основните оси на пътуващите около града. Въпреки това няма планове за влизане в самия Париж.

По-рано в петък главната магистрала, свързваща столицата със северния град Лил и Белгия, беше блокирана от трактори и бали сено, причинявайки продължителни задръствания.

Около 60 блокади и демонстрации в цялата страна бяха отчетени в петък.

Обкръжаването на столицата следва дни на смущения по магистралите, както и на конвои с трактори през големите градове и протести пред правителствени сгради.

Очаквани отстъпки

Очакваше се премиерът Габриел Атал, изправен пред първата си голяма криза, да обяви поредица от отстъпки, докато отговаря на исканията на индустрията по време на посещение във ферма в петък в планинското село Монтаструк дьо Салие, близо до испанската граница.

Министърът на земеделието Марк Фесно обеща на фермерите, че Атал ще предостави “набор от отговори”.

Работниците в индустрията обещаха да продължат с прекъсванията си, ако не са доволни, че правителството прави достатъчно, за да им помогне.

В опит да потуши гнева, финансовият министър Бруно льо Мер заяви в петък, че глоби до 2% от приходите ще бъдат наложени на компании за дистрибуция на храни, които не успеят да дадат на френските фермери справедливи цени съгласно закона Egalim в страната.

Преди това Льо Мер прекара месеци в оказване на натиск върху хранителни гиганти като Carrefour и Danone да намалят цените си на фона на скока на инфлацията – ход, който разгневи фермерите, които казват, че са били несправедливо засегнати от стремежа за понижаване на потребителските цени.

Фермерите също са разстроени от правителствения данък върху тракторното гориво, евтиния внос на чуждестранна храна, достъпа до вода, прекомерната бюрокрация и екологичните правила.

Натиск от Зелената сделка

Франция е най-големият земеделски производител в Европейския съюз.

Френските протести бяха преливане от съседните Германия и Холандия.

Холандските фермери излязоха на улицата заради решението си да съкратят животновъдната индустрия в страната, докато германските фермери бяха раздразнени от намаляването на субсидиите за селскостопански дизел.

И двата случая са свързани с регулации, наложени от ЕС като част от неговата Зелена сделка за драстично намаляване на въглеродните емисии.

Източник: RFI

Подобни публикации

Back to top button