Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Турският парламент одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО

Турският парламент гласува във вторник да одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, с което скандинавската страна се приближи с една стъпка по-близо до присъединяването си към военния съюз след месеци на отлагане.

От 346 членове на парламента, които гласуваха, 287 бяха за присъединяването на Швеция, а 55 гласуваха за отхвърлянето му. Други четирима се въздържаха при гласуването.

Гласуването беше втората стъпка от процеса на ратификация в Турция, след като парламентарната комисия по външни работи одобри кандидатурата миналия месец. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вече може да подпише протокола.

Резултатът във вторник преодоля значително препятствие за присъединяването на скандинавската страна към военния съюз, като Унгария сега се очертава да бъде единствената държава-членка, която все още не е ратифицирала присъединяването на Швеция.

Във вторник обаче премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че е поканил шведския си колега Улф Кристерсон да посети Унгария, за да договори условията за присъединяване на Швеция.

Швеция и Финландия подадоха молба за членство в НАТО през май 2022 г. след нахлуването на Русия в Украйна по-рано същата година. Финландия се присъедини към НАТО през април 2023 г., удвоявайки границата на алианса с Русия, но Швеция се сблъска с многобройни забавяния по пътя си към присъединяване.

Ердоган първоначално се противопостави на кандидатурата на Швеция за членство, обвинявайки шведските служители, че са твърде снизходителни към войнствените групировки, включително Кюрдската работническа партия (ПКК). След като кандидатства, Швеция затегна антитерористичното си законодателство и се съгласи да работи по-тясно с Турция по въпросите на сигурността.

Одобрението на Ердоган за кандидатурата на Швеция за присъединяване също зависи от ангажимента на САЩ, като турският президент сигнализира, че няма да подпише протокола, освен ако САЩ не одобрят продажбата на изтребители F-16 на Турция.

Председателят на комисията по външни отношения на Сената на САЩ Бен Кардин заяви във вторник, че Конгресът обаче чака да види документите за присъединяване завършени, преди да продължи напред по въпроса.

След парламентарния вот в Турция шведският премиер Кристерсон заяви, че Швеция е “една стъпка по-близо до това да стане пълноправен член на НАТО”.

Посланикът на САЩ в Турция Джефри Флейк повтори настроенията в публикация за X, като заяви, че “присъединяването на Швеция към НАТО е критична стъпка в укрепването на алианса” и че “много оценява решението на турския парламент да одобри влизането на Швеция в НАТО”.

Германското правителство приветства резултата от турския парламентарен вот. Говорителят на федералното правителство Щефен Хебестрейт заяви в изявление, че присъединяването на Финландия миналия април и “предстоящото присъединяване” на Швеция са “пряка реакция на руската агресивна война срещу Украйна”.

Източник: CNN

Подобни публикации

Back to top button