Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани

Отворено писмо до главния прокурор и председателите на КПК и ДАНС: Разпитайте Делян Пеевски за твърденията му

ДO 

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н ПЛАМЕН ТОНЧЕВ 

ДO 

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИСИЯ ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА 

Г-Н АНТОН СЛАВЧЕВ 

ДО 

И.Д ГЛАВЕН ПРОКУРОР 

Г-Н БОРИСЛАВ САРАФОВ 

 

Уважаеми господа,

Завчера и вчера, г-н Делян Пеевски, депутат и лидер на парламентарна група, публично и с цялата сериозност на позицията си изложи твърдения за нерегламентирани действия в президентството на Република България. Точното изказване на г-н Пеевски, повторено няколко пъти, е: “тъмна институция, пълна с кеш на база на разграбването на държавата”, като в него той споменава две имена – Копринков и Сотир Ушев.

В една правова държава всичко това, изречено от депутат и лидер на парламентарна група, е достатъчно основание за предприемане на действия по компетентност за изясняване на тези твърдения, които да започнат с неговия разпит. Напомняме, че всички длъжностни лица имат изрично задължение по Наказателно-процесуалния кодекс да уведомяват властите при данни за престъпления, а не да правят голи медийни декларации. За това Ви предлагаме да изясните наличието или липсата на такава информация и да уведомите за това нас и българските граждани. Смятаме за важно да се установи дали в случая става дума за заплаха чрез медиите или притежавани данни за реални закононарушения.

Подобни едностранни политически изявления в некритична медийна среда и без последващи институционални действия са изключително вредни за демокрацията, независимо от това какви ценности се заявяват преди и след тях. По подобен начин българското общество никога не разбра какво точно беше свършено по институционалните проверки на самия г-н Пеевски, с което улесниха завръщането му в политиката от първи ред на българския парламент, въпреки санкционирането му за корупция от САЩ и Великобритания.

Необходими са действия, с които Вашите институции да разсеят съмненията, че са само удобен инструмент на самозабравили се политици, и да поемат своите функции по Конституцията и законите на държавата.

АКФ

Подобни публикации

Back to top button